Záběry z bojů. Ukrajinci rozdrtili konvoj ruských výsadkářů, Kyjev zaslal tematickou báseň

Ukrajinci rozdrtili konvoj ruských výsadkářů.

Ukrajinci rozdrtili konvoj ruských výsadkářů

Ukrajinci provedli další úspěšný útok na ruskou těžkou techniku. Tentokrát se jim povedlo zdemolovat dva obrněné vozy BMD-2, které pravděpodobně převážely skupinu ruských výsadkářů. Záběry z úderu zveřejnilo ukrajinské ministerstvo obrany společně s kratší básní.

„Ukrajinské Síly speciálních operací pomocí protitankových střel provedly údery proti dvěma ruským výsadkovým bojovým vozům BMD-2,“ zhodnotila záběry stránka Blue Sauron, která se dlouhodobě věnuje bojům na východní i jižní frontě.

Ukrajinské ministerstvo obrany přidalo k videu krátkou poezii: „Růže jsou rudé, Lady (ruské automobily, za kompenzace si je koupili někteří pozůstalí po ruských vojácích, pozn. red.) jsou bílé. Jistě můžete běžet, ale nemůžete se schovat.“ Báseň se však rýmuje pouze v angličtině. V tomto jazyce zní následovně: „Roses are red, Ladas are white. Sure you can run, but you cannot hide.“

Na záběrech jsou vidět dva obojživelné obrněné vozy BMD-2 sovětské výroby, obvykle určené pro přepravu menší skupiny výsadkářů. Na vojenské poměry se jedná o velmi lehký stroj, který lze zavěšený na padáku shazovat i z letadel.

Postupu obou vozidel zabránila ukrajinská speciální jednotka vyzbrojená protitankovými raketomety. Když okupanty zahlédla, okamžitě po nich vypálila. Střela zasáhla jedno z vozidel a fatálně ho poškodila. Zdá se, že těla některých ruských vojáků vyletěla následkem exploze několik metrů do vzduchu.

Ze zasaženého stroje vylezl jeden okupant, který kvůli následkům svého zranění nebyl schopen stát na obou nohou. Z druhého vozidla mu vyběhl jeden voják na pomoc. Zbytek posádky nepoškozeného BMD-2 pak udělal zběsilou otočku, jako by chtěl uniknout. Poté se vůz však zastavil a později se ho Ukrajincům povedlo rovněž zdemolovat.

Tagy: