Záběry z bojů: Ukrajinci rozmetali konvoj ruských tanků. Zkázu obstaral „chytrý“ raketomet

Zničený ruský tank

Ukrajinci využívají raketomety Stugna-P

Ukrajinci k demolici ruské těžké techniky na Donbase často využívají obávaný raketový komplet Stugna-P. Nové záběry úspěšného úderu sdílela ukrajinská 59. motorizovaná pěší brigáda, která pomocí raketometu zlikvidovala konvoj ruských tanků. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je v průběhu ruské agrese složité nezávisle ověřit.

„Protitanková jednotka naší brigády efektivně ničí ruskou těžkou techniku. Podívejte se na velkolepé a extrémně emotivní video,“ uvedla ukrajinská 59. brigáda ve svém prohlášení na Facebooku.

Podle analytických účtů na sociální síti X mělo k úderům dojít v okolí doněcké Avdijivky. Na záběrech je vidět série drtivých ukrajinských útoků na kolonu tří ruských tanků. Pokaždé, když obránci úspěšně zasáhli cíl, emotivně se při tom zaradovali.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jatka na Ukrajině v listopadu pokořila všechny rekordy. Kvůli bitvě krvavější než Bachmut

Stugna-P je jedním z vůbec nejlepších raketových kompletů, kterým se Ukrajinci během invaze agresorovi brání. Zbraň ukrajinské výroby se skládá z podstavce, na němž je umístěná střela v odpalovacím kontejneru a naváděcí jednotka s laserem.

K vybavení patří také systém připomínající notebook s malým joystickem. Slouží k dálkovému ovládání celé stanice. Řídicí jednotka je s odpalovacím zařízením spojena 50metrovým kabelem. Zatímco odpalovací zařízení je umístěno na nejvhodnějším místě, obsluha systému může zůstat skrytá.

Díky tomu obvykle nejsou vojáci, kteří raketomet ovládají, v bezprostředním ohrožení. Při navádění laserovým paprskem má Stugna-P dostřel až pět kilometrů. Bez problému dokáže zničit tanky (jak je vidět na zveřejněném videu) nebo další obrněnce, ale i vrtulník, který se zrovna pohybuje pomalejší rychlostí.

Chytrý raketomet Ukrajinci do své výzbroje zahrnuli v roce 2011. Stugna-P měl být původně vyráběn především pro export do zahraničí, jeho účinnost ale Ukrajince donutila k přehodnocení původního záměru. Poprvé se významně osvědčil už v roce 2014 během bojů s proruskými separatisty na Donbase.

Tagy:
válka tank tanky Ukrajina raketomet Rusko Donbas vojenský konvoj těžká technika Doněcká oblast Avdijivka Stugna-P Ukrajinská 59. motorizovaná pěší brigáda