Záběry, z jejichž sledování mrazí. Záznamy ruských raketových úderů na ukrajinská města

Rusko kromě vojenských cílů na Ukrajině dennodenně bombarduje také civilní oblasti. Ukrajinci prostřednictvím bezpečnostních kamer či mobilních telefonů natočili za uplynulý rok a tři čtvrtě nespočet videí, která zachycují dopady ruských raket na civilní stavby, náměstí či dopravní infrastrukturu. CNN Prima NEWS vybrala několik méně známých záběrů, z jejichž sledování mrazí.

Denacifikace“ kulturního domu u Charkova

Ukrajinské úřady v květnu 2022 zveřejnily děsivé záběry z ruského raketového útoku na kulturní dům ve městě Lozovaja v Charkovské oblasti. Masivní výbuch, který zaznamenaly bezpečnostní kamery, si podle ukrajinské vlády vyžádal sedm zraněných civilistů včetně jednoho dítěte.

„Rusko záměrně terorizuje civilní obyvatelstvo Ukrajiny. Podívejte se na unikátní záběry z bezpečnostních kamer, kdy ruská střela zasáhla palác kultury,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany na sociální síti X.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: CNN na místě krvavých bojů. Nálada Ukrajinců se výrazně změnila, všude je bahno a smrt

K útoku se vyjádřil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Okupanti si za svého nepřítele určili kulturu, vzdělání a lidskost. Nešetří na nich ani raketami, ani bombami. Co mají v hlavě lidé, kteří si vybírají takové cíle? Absolutní zlo, absolutní hloupost,“ sdělil.

Děti v Záporoží se kryly s pláčem

Další hororové záběry pořídil v srpnu muž v Záporoží. Povedlo se mu natočit dopad ruské bomby, která explodovala nedaleko od vyděšených ukrajinských dětí. Video posléze uveřejnil ukrajinský resort obrany na svých sociálních sítích. „Čtvrteční útok na Záporoží,“ uvedlo ministerstvo stručně.

Autor videa se v den ruského úderu nacházel na tamním náměstí, kde pobýval i se svými blízkými. Začal natáčet krátce poté, co nedaleko od nich došlo k výbuchu. Ukrajinec za zvuku varovných sirén nejdříve popisoval, co se stalo. Poté si na obloze všiml další ruské rakety. Když bomba dopadla na zem, následovala masivní exploze a obrovská rána. Mále děti, které úderu bezmocně přihlížely, se daly do křiku a pláče. „Neplačte,“ snažil se je uklidnit muž.

Další z ruských raket ve stejný den zasáhla také záporožský hotel, v němž jen o chvíli dříve skončil dětský příměstský tábor. Exploze zabila jednoho člověka a minimálně dalším šestnácti způsobila zranění.

Masivní exploze na náměstí v Kramatorsku

V červenci 2022 jedna z ruských raket přistála přímo na náměstí v centru Kramatorsku. Vybuchla až několik vteřin po dopadu. Masivní explozi zaznamenal polský reportér Marcin Wyrwał, který měl původně na jinak klidném místě natočit vstup do televize.

„Každý válečný reportér podvědomě sní o nafilmování výbuchu. Když se to ale opravdu stane, zjistí, že to opravdu nechtěl. Je jen rád, že to má za sebou,“ komentoval později Wyrwał na sociální síti X. Ze záběrů, které pořídil, je patrné, že ruská bomba nevybuchla hned po dopadu. Několik vteřin pouze hořela.

Mezitím kolem projektilu projížděl tamní řidič taxíku. Poté, co dohořel raketový motor, došlo k obrovské explozi. Výbuch způsobil na místě – kterému se paradoxně přezdívá „náměstí míru“ – totální chaos. Právě fakt, že raketa vybuchla později, mohl mít fatální následky. Naštěstí se k ní za tu chvíli nikdo nepřiblížil natolik, aby mu exploze nějak více uškodila.

Díky tomu tak s největší pravděpodobností nikdo nebyl zraněn. „Ptáte se, proč řidič jel směrem k hořícímu projektilu? Myslel si, že bomba vybuchla slabě už po dopadu, mimochodem – já také. Taxikář naštěstí přežil. Byl v šoku, jinak se mu ale nic nestalo,“ konstatoval polský reportér. Není jasné, zda zpožděný výbuch spočíval v technické vadě, nebo šlo o ruský záměr.

Taktiku „dodatečné exploze“ využívají například někteří islámští teroristé, aby při svých útocích zabili více lidí. „Ten útok nelze rozeznat od úderů běžných teroristů. Vybuchující bomby v nemocnicích, na náměstích, školách a v nákupních centrech,“ komentoval to politický analytik a portugalský exministr pro Evropu Bruno Maçães.

Ruská raketa zaskočila francouzského reportéra

Během působení na Ukrajině si na dno sáhli také francouzští novináři stanice TF1, kteří se začátkem ledna 2023 dostali na východě země pod ruskou palbu. Reportér Paul Gasnier zrovna vysílal z Ukrajiny během pořadu, v němž vystoupil i francouzský ministr hospodářství Bruno Le Maire. V okamžiku, kdy měl Gasnier v televizi živý vstup, došlo nedaleko od něj k mohutné explozi. Výbuch mohli vidět v přímém přenosu všichni diváci, kteří sledovali program TF1.

Raketa vybuchla několik desítek metrů od francouzského novináře. Obraz z kamery se přerušil, načež všichni ve studiu ztichli. Paul Gasnier i jeho kolegové naštěstí vyvázli bez větších zranění. Reportér, který na svých sociálních sítích sdílel citáty Milana Kundery, byl po výbuchu otřesený.

Média později incident spojila s ruským raketovým útokem na hokejový stadion klubu Donbass ve městě Družkovka, které leží jižně od Kramatorsku. Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Kyryl Tymošenko uvedl, že při tomto úderu utrpěli zranění dva lidé. Česká média s odvoláním na stanici BBC posléze informovala, že jedna z osob útok nepřežila.

Tagy: