CNN na místě krvavých bojů. Nálada Ukrajinců se výrazně změnila, všude je bahno a smrt

Nálada ukrajinských vojáků u města Orichiv, které leží kousek od frontové linie, se prý výrazně změnila.

Štáb CNN v Záporožské oblasti

Štáb CNN znovu vyrazil do Záporožské oblasti, v níž nadále probíhají tvrdé boje mezi ukrajinskou a ruskou armádou. Nálada ukrajinských vojáků u města Orichiv, které leží kousek od frontové linie, se prý značně změnila. Obě strany konfliktu očividně trpí velkými ztrátami. „Je tu výrazně jiná nálada, upřímně řečeno temná. V létě měli Ukrajinci pocit, že mají svět za zády a jdou vpřed. Teď je to jiné,“ přiznal reportér Nick Paton Walsh.

V létě měli Ukrajinci díky letní protiofenzivě vytlačit Rusy z podstatné části okupovaného území. Jenže výsledky zmíněného protiútoku zůstaly daleko za očekáváním. „Tam, kde měla letní ukrajinská protiofenziva vykopat Rusy pryč, je nyní bahno a smrt. Také tu jsou vidět zbytky americké pomoci,“ uvedl reportér CNN Nick Paton Walsh, který se znovu vydal do Orichivu.

Štáb CNN toto záporožské město naposledy navštívil v létě. Od té doby se nálada na tomto místě výrazně změnila. „Je neuvěřitelné, kolik škod tu bylo napácháno za těch pár měsíců, co jsme zde byli naposled. Ulice v tomto městě páchnou zničenými životy. Kolik hrůzy je Moskva ochotna přinést, aby mohla zvítězit,“ podivoval se Walsh, když projížděl zničeným regionem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Co když Ukrajina prohraje? Už si tu možnost připouštíme. A Západ se v tom plácá, říká Baar

„Je tu výrazně jiná nálada, upřímně řečeno temná. V létě měli Ukrajinci pocit, že mají svět za zády a jdou vpřed. Teď je to jiné. Panuje tu nebezpečný pocit zoufalství, abych byl upřímný,“ dodal reportér CNN. Orichiv leží pár kilometrů severně od vesnic Robotyne či Verbove. O střety ukrajinské a ruské armády v této oblasti opravdu není nouze.

Ruská invaze na Ukrajinu vypukla v únoru 2022. Redakce CNN Prima NEWS o tomto krvavém konfliktu neustále informuje. Nabízí aktuální analýzy o situaci na bojišti, rozhovory s experty, bezprostřední záběry z brutálních střetů či pohledy domácích i zahraničních politiků.

Smyslem série Momenty války je připomenutí kuriózních, až bizarních situací, k nimž během ruské agrese došlo. Zajímavého materiálu v podobě videí a fotografií, jež pořídili vojáci, civilisté či novináři, je skutečně mnoho.

Štáb CNN natáčel v jednom z tamních ukrajinských úkrytů, který za pouhý den čelil asi 40 ruským dronovým náletům. V této oblasti platí jednoduché pravidlo – nepřítel vás vůbec nesmí spatřit. V opačném případě se stanete potravou bezpilotních letounů. Tuto skutečnost názorně ukázali Ukrajinci, když objevili dva Rusy, kteří zrovna přesouvali zásoby.

Každá smrt ovlivňuje morálku armády

Následoval drtivý minometný a dronový úder na ruské jednotky. Na záběrech, které pořídili operátoři bezpilotních letounů, je pak vidět nespočet mrtvých a zraněných okupantů. Není jasné, jestli mezi tím Rusové vůbec rozlišují.

„Desítky a desítky ruských vězňů – dobře vycvičených a vybavených. Říká se o nich, že před bojem dostávají směs různých drog. Viděli jsme video se zraněným Rusem bez nohou. Zdánlivě se cítil dost dobře na to, aby se i přes svá fatální zranění usmíval,“ konstatoval Nick Paton Walsh.

Jenže značné ztráty jsou i na ukrajinské straně. Štáb CNN byl přítomen u vypjaté chvíle, kdy ukrajinské síly na frontě potvrdily smrt jednoho z obránců. Zemřel, když ruský dron zasáhl jeho zákop. V důsledku úderu pak vybuchl plynový ohřívač. Sergei před časem oslavil 48. narozeniny. Byl jedním ze čtyř Ukrajinců, kteří v této oblasti za uplynulý den zemřeli. Za týden jich odešlo přibližně 50.

„Každá oběť má na nás vliv. Každá smrt ovlivňuje naši morálku. Je to pro mě velmi bolestivé,“ řekl pro CNN ukrajinský velitel Ihor. Ukrajinské vojáky prý trápí pocit, že na ně Západ tak trochu zapomněl. Walsh tento fakt v reportáži naznačoval opakovaně: „Pokud jste vy přestali myslet na Ukrajinu, buďte si jisti, že Putin rozhodně ne.“

Celou reportáž s českými titulky si můžete pustit v úvodním videu. Záběry nejsou určené pro citlivější povahy.

Tagy:
válka CNN vojáci dron Ukrajina plyn drony Rusko nálada Nick Paton Walsh Orichiv Záporožská oblast Robotyne Verbove