Záběry přímo z boje: Ukrajinský obrněnec zlikvidoval u Lymanu ruské BTR

Zničené ruské BMP

Válka na Ukrajině (3.10.2022 7:00)

Ukrajinci hlásí další vojenské úspěchy na východě země. Na sociálních sítích se objevily záběry, které ukazují útok ukrajinského vozidla BTR na ruský obrněnec typu BMP. K úderu došlo nedaleko Lymanu, pravost záběrů však nelze nezávisle ověřit. Ukrajinci získali Lyman zpět pod svou kontrolou minulý týden.

„Záběry z bitvy u Lymanu. Ukrajinský vůz BTR z 81. letecké mobilní brigády zablokoval severozápadní vjezd do města, když pálil na ruské bojové vozidlo (BMP). Zabránil mu v posílení obce Drobyševe,“ komentoval záběry účet Blue Sauron, který se dlouhodobě věnuje bojům na východní i jižní frontě.

Stránka OSINTtechnical pak doplnila přesné souřadnice místa, kde mělo ke konfrontaci mezi dvěma obrněnci dojít. Na videu je skutečně vidět ruské bojové vozidlo BMP, jehož posádka mířila po silnici pryč z města Lyman.

Rusy však překvapil ukrajinský obrněný vůz BTR-80, který zpovzdálí hlídal odjezdovou silnici z města. Obrněnec začal po ruském vozidle okamžitě pálit. Z poškozeného stroje pak vyskakovali ruští vojáci. Okupant, který řídil, nakonec s BMP vycouval pryč ze silnice. Ze záběrů se zdá, že minimálně jeden z ruských vojáků úder nepřežil.

Za poslední dny jde o jeden z mnoha úspěšných útoků ukrajinské 81. letecké mobilní brigády. Dobytí obce Drobyševe tato jednotka oslavila 30. září. V Lymanu pokračovaly tvrdé boje ještě 1. října. Rusové se nakonec po velkých ztrátách ze strategického města stáhli. Vojáci 81. brigády pak zveřejnili fotky několika okupantů, kteří během přestřelek v Lymanu zemřeli.

„Takhle vypadají ruští vetřelci, kteří neutekli nebo se nevzdali,“ vzkázal generální štáb ukrajinských ozbrojených sil. Po dobytí Lymanu se Ukrajincům otevírá brána do Ruskem okupované Luhanské oblasti.

Tagy:
válka silnice vojáci voják Ukrajina Rusko obrněné vozidlo brigáda těžká technika BTR Luhanská oblast bojové vozidlo Lyman BMP BTR-80 Sauron