Záběry ze surové přestřelky: Ukrajinská speciální jednotka nečekaně zaútočila

Na Ukrajině nadále zuří tvrdé boje tamní armády s ruskými okupanty. Dalším úspěšným útokem na ruské pozice se pochlubily Ukrajinské speciální operační síly (SOF). Těm se podle ukrajinského generálního štábu povedlo zneškodnit ruské kulometné hnízdo včetně nespecifikovaného počtu okupantů. Video ze zmíněného úderu, jehož vznik a okolnosti není možné nezávisle ověřit, se šíří po sociálních sítích.

„Takhle vypadá boj jedné z našich skupin Ukrajinských speciálních operačních sil,“ stojí v prohlášení SOF. Video pořídil jeden z členů speciální jednotky. Zdá se, že ukrajinští vojáci nečekaně zaútočili na ruské pozice, čímž nic netušící okupanty překvapili.

Podle generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil členové SOF během náhlého útoku zneškodnili ruské kulometné hnízdo včetně nespecifikovaného počtu okupantů. „Po vykonání úderu se naše skupina stáhla,“ dodal ukrajinský generální štáb. Není jasné, kde přesně k přestřelce došlo.

Z videa je patrné, že mezi oběma stranami probíhal velmi surový boj. Vojáci včetně muže, který záběry pořídil, pálili z útočných pušek. Většina slov byla – zřejmě kvůli vulgárnímu jazyku či citlivým informacím – v postprodukci vypípaná.

Ukrajinské speciální operační síly, které mají ve svém znaku vlka, jsou během invaze velmi obávanou složkou ukrajinské armády. Například na konci listopadu provedly úspěšný útok na ruské okupanty pomocí bomb, které na nepřítele svrhávaly z bezpilotních letounů.

I přes značné ztráty dělají Rusové na území centrálního Donbasu vše pro to, aby postoupili. Obzvlášť brutální boje probíhají u doněckého Bachmutu a Soledaru. Ukrajinský vojenský expert Oleksandr Krajev odhadl, že obě strany v bitvě o Soledar každý den přicházejí o několik stovek vojáků. Obrovská je také podle dostupných informací spotřeba munice.

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak označil boje o Soledar a Bachmut za vůbec nejkrvavější od vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu.

Tagy: