Krutá realita v Soledaru: Někteří bez ohledu na boje zůstali. Moskva tvrdí, že už zvítězila

Na východě Ukrajiny probíhají kruté boje o ukrajinské město Soledar. Žoldnéři z ruské Vagnerovy skupiny tvrdí, že převzali kontrolu nad územím, Kyjev ale nesouhlasí. V okolí natáčel reportér americké stanice CNN Ben Wedeman.

Medici nakládají raněného vojáka do sanitky, další oběť bitvy o město Soledar. Počet zraněných vždy závisí na situaci. „My jsme tu stále v režimu očekávání. Závisí to na ztrátách na frontě,“ říká ukrajinský paramedik Vitalyj Kuzmenko.

Ruské síly, které v tomto případě představují hlavně žoldnéři soukromé Vagnerovy skupiny, prohlašují, že mají pod kontrolou celé území Soledaru. „Bitva o Soledar možná už vstoupila do své finální fáze a nevypadá to, že dopadne pro Ukrajince dobře. Když Rusové skutečně zvítězí, jako další padnou vesnice kolem města,“ připomněl reportér CNN Wedeman.

Ukrajinci se nevzdali

Ukrajinské vrtulníky stále podnikají nálety, svého území se Ukrajinci zadarmo nevzdají. „Je to těžké, ale držíme se,“ řekl štábu jeden z vojáků. Bez ohledu na boje zůstává farmářka Ira společně se svými domácími zvířaty v domě v nedaleké vesnici.

„Co mám dělat? Neopustím svůj dům. Věnovala jsem celý svůj život tomu, abych ho postavila,“ sdělila obyvatelka nedaleké vesnice Irina. Její osmdesátiletá maminka Ljudmila tam prožila více než půlku svého života.

„Žili jsme dobře, měli jsme se dobře. Byl tu plyn i světlo,“ svěřila se ukrajinská farmářka. Nyní se musí spolehnout na pomoc. „Vozím jim jídlo a připomínám jim, že je potřeba se evakuovat, než bude pozdě,“ sdělil šéf vojenské správy Soledaru Serhij Hoško.

„Všichni už jsou unavení. Nemáme žádné síly. Odkud se tu vzali?“ ptala se Světlana, obyvatelka Soledaru. Den po odvysílání na CNN Prima NEWS Moskva uvedla, že se východoukrajinského města zmocnila.

Tagy: