Rusové oběsili i vzácného křečka. Zabíjení zvířat je pro ně zábava, zlobí se ministerstvo

Ukrajinci viní Rusy z mučení a týrání zvířat.

Vývoj bojů na Ukrajině (15.11.2022 12:00)

Ruské běsnění v Chersonské oblasti naplno poznala i tamní zvířata. Ukrajinci viní okupanty z mučení a týrání křečků. Kromě rabování místní zoo se prý Rusové bavili tím, že zabíjeli hlodavce oběšením. Neušetřili ani vzácného křečka, který v zemi patří mezi chráněné druhy.

„Zabíjení je pro ně zábava. Když okupanti nejsou schopni mučit a zabíjet civilisty, dělají to zvířatům. Na jednom místě jsme po Rusech nalezli zvířata popravená oběšením. Mezi nimi byl i vzácný trpasličí křeček šedý, který je uveden v Červené knize Ukrajiny,“ uvedlo ve svém prohlášení ukrajinské ministerstvo obrany.

Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko doplnil, že k incidentu došlo v Chersonské oblasti. Rovněž zmínil, že mrtvá zvířata byla nalezena v místě, které okupovali ruští vojáci.

Ruské popravy hlodavců potvrdila také iniciativa UAnimals, která se během války snaží pomáhat ukrajinským zvířatům. „Zabíjení křečků šedých – zvířat na červeném seznamu – pro zábavu. Křečci šedí byli před válkou střeženi a chráněni. Rusko musí být potrestáno,“ uvedla organizace. Červená kniha Ukrajiny obsahuje seznam ohrožených zvířat, rostlin či hub, které jsou chráněny zákonem.

UAnimals nyní lidi vyzývá k tomu, aby podepsali petici, která žádá potrestání Rusů za jejich chování ke zvířatům i k přírodě. „Rusko páchá na Ukrajině ekocidu (záměrné poškozování životního prostředí či ekosystému, pozn. red.). Za to musí být potrestáno,“ stojí v prohlášení.

Rabování v chersonské zoo

Kromě mučení a zabíjení zvířat měli Rusové také některé druhy krást z místní chersonské zoologické zahrady a potom je odvážet na okupovaný Krym. Dokládá to i video, které zachycuje, jak majitel krymského safari parku Oleg Zubkov lovil z klece mývala a poté ho naložil do přepravky.

Krádež podle šéfa ukrajinského hnutí za práva zvířat Oleksandra Todorčuka pravděpodobně schválilo ruské velení. 5. listopadu, tedy ještě před osvobozením Chersonu, Zubkov prohlásil, že bylo přijato rozhodnutí o „evakuaci“ zvířat z Chersonu na Krym. Údajně šlo o příkaz Vladimira Salda, šéfa okupační správy Chersonské oblasti.

O čtyři dny později pak Zubkov oznámil, že do jeho parku zamířili dva vlci, lama, osel, sedm mývalů, pávi, perličky a bažanti. „Okupanti v Chersonu ukradli úplně všechno – obrazy z galerií, starožitnosti z muzeí či historické rukopisy z knihoven. Jejich nejcennější kořistí je ale mýval ze zoo,“ komentoval na Twitteru ukrajinský resort obrany.

Ukrajinci ohlásili, že Cherson opět patří jim, když v pátek ruská vojska dokončila stažení z pravého břehu řeky Dněpr – tedy i z Chersonu – a do města vstoupila ukrajinská armáda. Cherson byl prvním a dlouhou dobu jediným větším ukrajinským městem, které se okupantům během invaze podařilo obsadit.

Tagy: