První Ruskem obsazené velké město opět patří Ukrajincům. Jak šel čas s Chersonem?

Nad Chersonem opět vlaje ukrajinská vlajka.

Radikální stoupenci ruského vpádu na Ukrajinu zuří

Cherson opět patří nám, ohlásili Ukrajinci poté, co v pátek ruská vojska dokončila stažení z pravého břehu řeky Dněpr (tedy i z Chersonu) a do města vstoupila ukrajinská armáda. Cherson byl prvním a dlouhou dobu jediným větším ukrajinským městem, které se okupantům během invaze podařilo obsadit. Redakce CNN Prima NEWS pro vás připravila ty nejzásadnější momenty, které se v jihoukrajinském městě za tu dobu odehrály.

Bleskové ruské vítězství

Zatímco na východní a tehdejší severní („kyjevské“) frontě si Rusové doslova vyráželi zuby o ukrajinský odpor, na jihu země se jim alespoň zpočátku velmi dařilo. První bitva o Cherson začala hned v počáteční den ruské invaze, tedy 24. února, a jen po šesti dnech skončila ruským vítězstvím. Cherson tak byl prvním a dlouhou dobu také jediným velkým ukrajinským městem, které okupanti dobyli.

Ve srovnání s Chersonem se Mariupol, který byl v tomto žebříčku druhý, bránil ruské armádě v totálním obklíčení až do 20. května, kdy se zbytek obránců skrývajících se v ocelárnách Azovstal vzdal prakticky bez jakýchkoliv zásob – munice, vody či potravin.

Dobytí Chersonu hned v počátku invaze znamenalo pro místní obyvatele humanitární katastrofu. Ruské síly nedlouho poté získaly kontrolu i nad většinou Chersonské oblasti.

Násilné porušťování Chersonu

V médiích se dlouhodobě objevovaly zprávy o tom, že v Chersonu dennodenně docházelo k transformaci, která měla de facto eliminovat jakékoliv ukrajinské vlivy. „Co Rusko podniká na okupovaných územích, je prakticky vyhlazování všeho ukrajinského,“ podotkl před časem bezpečnostní analytik Daniel Koštoval.

Kromě dosazení kolaborantů či proruských separatistů do vedení města, tvrdého potírání jakékoliv opozice a zavedení prokremelské propagandy ve všech možných aspektech Rusové na místě údajně pálili ukrajinské knihy, zavedli ruštinu na školách jako primární jazyk a místní obyvatele odpojili od internetu. Rovněž prý chtěli prosadit rubl jako standardní měnu.

Ukrajinská příprava na protiútok

Během léta začala Ukrajina vyvíjet silnější tlak na znovudobytí jihu včetně Chersonské oblasti a jejího stejnojmenného hlavního města. Na začátku července se často objevovaly zprávy o ukrajinském ostřelování ruských strategických cílů. Nejčastěji se jednalo o ničení mostů vedoucích přes Dněpr, což Rusku čím dál víc ztěžovalo zásobování celé oblasti, dále šlo o demolování ruských muničních skladů i protivzdušné obrany.

I díky dodávkám moderních zbraní ze Západu začali mít Ukrajinci na jihu převahu. Podle některých analytiků bylo na konci léta už jen otázkou času, kdy nastane protiútok.

Vypuknutí ukrajinské protiofenzivy

29. srpna ukrajinská armáda oznámila, že zahájila ofenzivu na jihu země. Zpočátku dosáhla za určitých ztrát dílčích úspěchů. Moskvu i západní analytiky pak šokovalo, když se druhý protiútok rozeběhl na severovýchodě země. Ukrajinci za několik dnů Rusy de facto vytlačili z celé Charkovské oblasti.

Jižní protiofenzíva se v poměrně podobném duchu rozjela až později. O bleskovém ukrajinském postupu na jihu se začalo psát až začátkem října.

Bizarní ruská anexe

Vzhledem k neschopnosti bránit se ukrajinskému protiútoku na východě i jihu země se Moskva rozhodla zaznamenat své „fiktivní úspěchy“ alespoň na papír. 30. září se tak Chersonská oblast společně se Záporožskou, s Doněckou a Luhanskou oblastí stala alespoň podle ilegální anexe součástí Ruské federace.

Prakticky celý svět tento pokus Kremlu o připojení dalšího ukrajinského území k Rusku odmítl. Ironií celého incidentu byl fakt, že Rusko den ode dne ztrácelo čím dál více tohoto území vlivem postupu ukrajinské armády.

„Zatímco ruský parlament je opojen z marných pokusů o anexi, naši vojáci pokračují v postupu. To je nejlepší odpověď na všechna ‚referenda‘, ‚dekrety‘, ‚smlouvy‘ a patetické kecy,“ komentoval tehdy ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov na Twitteru.

Smrt proruského kolaboranta

Ukrajinský tlak na okupovanou Chersonskou oblast stále sílil. Na přelomu října a listopadu se Rusové dostali do bezvýchodné situace a začali plánovat kompletní evakuaci. Ve středu se v médiích objevila zpráva o smrti zástupce šéfa ruské okupační správy v Chersonské oblasti Kirilla Stremousova. Ten zemřel při dopravní nehodě, oznámily ruské úřady.

Muž, který měl ve své kanceláři kromě fotky ruského prezidenta Vladimira Putina vyvěšené také snímky sovětského vůdce Josifa Stalina a marxistického revolucionáře Che Guevary, až do letošního obsazení Chersonské oblasti Rusy působil v ukrajinské politice. Pokoušel se stát starostou Chersonu, ale ve volbách neuspěl.

Moc Stremousovovi zajistila až ruská agrese, která ho vynesla do vedení okupované oblasti. V loňském roce se stal členem proruské strany na Ukrajině zvané Država. Vypracoval se na jednoho z nejvýraznějších proruských kolaborantů. Jeho náhlou smrt berou Ukrajinci jako symbolickou odplatu.

Ukrajinské vítezství

Stažení ruských vojsk z Chersonu nařídil ve středu ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Podle expertů tím Rusko dokázalo, že není schopné vzdorovat ukrajinskému protiútoku na jižní frontě, aniž by se nevzdalo Chersonu. Koneckonců – ukrajinský vzkaz okupantům na jihu zněl v posledních měsících jasně: „Odejděte, nebo budete zabiti.“

V pátek pak Moskva oznámila, že její vojska dokončila stažení z pravého, tedy západního břehu Dněpru. Ten samý den do města vstoupila ukrajinská armáda. V Chersonu se opět objevily modrožluté vlajky a Ukrajinci začali horlivě slavit odchod ruských okupantů.

„Svobodný život se vrací do Chersonu spolu s ukrajinskými vlajkami,“ radoval se poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko. Ten na sociálních sítích nijak neskrýval své nadšení: „Omlouvám se, ale nemůžu přestat. Jsem plný emocí a strašně šťastný.“

Známý ukrajinský novinář Ilja Ponomarenko označil bitvu o Cherson jako rozhodující ukrajinské vítězství v boji proti ruské agresi. „Všimněte si, že město není zničené. Takto bojuje skutečná armáda při osvobozování území – chytrým způsobem,“ doplnil.

Tagy:
válka Ukrajina okupace Rusko anexe Cherson Chersonská oblast Kirill Stremousov