Zabíjíte své sestry a bratry, skončete to. Schwarzenegger natočil dojemný vzkaz Rusům

Arnold Schwarzenegger

Drsný vzkaz Arnolda Schwarzeneggera

Ikona hollywoodských filmů 80. a 90. let Arnold Schwarzenegger se snaží uplatnit svůj vliv a přispět k ukončení války na Ukrajině. Na sociální sítě umístil srdcervoucí video, ve kterém promlouvá k ruskému lidu, ruským vojákům i Vladimiru Putinovi. „Mým ruským přátelům,“ oslovuje Schwarzenegger Rusy, kteří jsou vystaveni propagandě Kremlu, a proto nemají informace o tom, co se na Ukrajině ve skutečnosti děje.

Představitel Terminátora nebo barbara Conana se rozhodl natočit více než devítiminutový klip, ve kterém oslovuje obyvatele Ruska a snaží se jim vysvětlit, kam je a jejich zemi přivedl ruský prezident Vladimir Putin. „Promlouvám k vám, protože se dějí věci, od kterých jste odstřiženi. Hrozné věci, o kterých byste ale měli vědět,“ říká Arnold Schwarzenegger na začátku svého vzkazu.

A pokračuje příběhem ze svého dětství, kdy se jako 14letý dostal coby divák do Vídně, kde v roce 1961 probíhalo mistrovství světa ve vzpírání. „Mým hrdinou se stal Rus Jurij Petrovič Vlasov. Byl to první člověk na světě, který dostal nad hlavu 200 kilogramů. Jeho fotku jsem si pak vyvěsil na zeď svého pokoje a hádal jsem se kvůli němu se svým otcem,“ vypráví Schwarzenegger.

Denacifikace Ukrajiny? Vždyť má židovského prezidenta

Jeho otec Gustav Schwarzenegger sloužil za války jako voják wehrmachtu a účastnil se bojů u Leningradu, kde byl zraněn. „Právě proto neměl Rusy rád a chtěl, abych si Vlasovův obrázek sundal a dal si tam místo něj nějakého Rakušana nebo Němce. Ale já si tam nechal Vlasova,“ pokračuje hollywoodská megastar rakouského původu.

I love the Russian people. That is why I have to tell you the truth. Please watch and share.

Posted by Arnold Schwarzenegger on Thursday, March 17, 2022

„Proč vám to všechno říkám? Během své herecké kariéry jsem poznal spoustu Rusů a mám k nim obrovský respekt. Jejich síla a srdečnost mě vždy inspirovaly. Proto věřím, že mi dovolíte říci vám pravdu o válce na Ukrajině a o tom, co vše se tam děje. Chápu, že ne každý chce slyšet kritická slova na adresu vlády své země. Ale stejně jako jsem kritizoval útok na Kapitol, musím i teď promluvit, když se dějí hrozné věci,“ uvádí Arnold Schwarzenegger.

Bývalý kalifornský guvernér Rusům vzkázal, že jim jejich vláda lže, když říká, že vyslala vojska, aby denacifikovala Ukrajinu. „Denacifikovala Ukrajinu? To je přece nesmysl. Ukrajina je země, v jejímž čele stojí židovský prezident, jehož tři strýcové byli nacisty zabiti. Vidíte, Ukrajina tuhle válku nezačala. Nezačali ji ani nacionalisté, ani nacisté. Začali ji ti, kdo jsou u moci v Kremlu,“ zdůrazňuje Schwarzenegger.

Jako bych sledoval zvěrstva druhé světové války

Hollywoodský herec tvrdí, že to není válka ruského lidu. Připomíná, že Rusko je ale kvůli válce izolováno od celého světa. Že 141 zemí OSN odhlasovalo, že Rusko je agresor a vyzvalo ho, aby svá vojska z Ukrajiny okamžitě stáhlo. „Celá sídliště jsou ruskými raketami a bombami srovnávána se zemí, včetně dětské nemocnice a porodnice. Z Ukrajiny uprchly již tři miliony lidí. Je to humanitární krize,“ pokračuje Schwarzenegger.

Někdejší politik také zmiňuje, že Rusko už ve válce přišlo o tisíce vojáků, kteří byli zabiti nebo zajati. Hovořil také o bezprecedentních sankcích, které byly na Rusko uvaleny, kterými ale budou trpět ti, kdo za válku nemohou. „Ruská vláda lhala nejen svým občanům, ale i svým vojákům. Těm bylo řečeno, že jedou bojovat proti nacistům, a že je ukrajinský lid bude vítat jako hrdiny. Jiným bylo řečeno, že se účastní vojenského cvičení,“ dodává Schwarzenegger.

Vysvětlil, že skutečnost je zcela jiná – ruští vojáci čelí masivní obraně ze strany Ukrajinců, kteří jen chtějí chránit své rodiny, svou zem. „Když vidím děti, které jsou vytahovány z pod trosek domů, připadám si, jako bych sledoval dokument o zvěrstvech druhé světové války, a ne zprávy aktuálních událostí,“ říká Schwarzenegger a připomíná znovu svého otce, který byl podle něho masírován po svém příjezdu na leningradskou frontu stejnou propagandou, jaké jsou nyní vystavováni ruští vojáci na Ukrajině nebo ruský lid ze strany státem kontrolovaných médií.

Vaše bomby padají na školy, nemocnice, domovy

„Když se ale vrátil, byl zlomený. Fyzicky i mentálně. Zbytek života prožíval bolest. Nejen kvůli kusu šrapnelu, který zůstal v jeho zádech, ale hlavně kvůli vině, kterou cítil. Ruským vojákům, kteří sledují toto video, vzkazuji: Nechci, abyste byli zlomeni jako můj otec,“ říká Schwarzenegger ve videu. A zdůrazňuje, že nevedou obrannou válku jako jejich dědové, nýbrž válku, která je ilegální. „Vás v Kremlu se ptám: Proč obětujete životy těch mladých mužů pro své vlastní ambice?“ obrací se Schwarzenegger přímo na Vladimira Putina.

Představitel řady akčních hrdinů rovněž připomíná, že kolem jedenácti milionů Rusů má na Ukrajině příbuzné. „Každou kulkou, kterou vystřelíte, střílíte do svých bratrů a sester. Každá bomba, kterou shodíte, nedopadá na nepřítele, nýbrž na školu, nemocnici nebo něčí domov,“ říká s tím, že je přesvědčen, že Rusům není jedno, že se takové věci dějí.

„A tak apeluji na ruský lid a ruské vojáky na Ukrajině, aby chápali, že jsou podrobeni propagandě a dezinformacím. Prosím vás, abyste mi pomohli šířit pravdu,“ dodal Schwarzenegger. Oslovil také Rusy, kteří se proti válce vydali protestovat do ulic. „Svět vidí vaši statečnost. Víme, že za ni nesete následky. Jste moji noví hrdinové. Máte sílu Jurije Petroviče Vlasova. Jste skutečné srdce Ruska,“ řekl Schwarzenegger. A Vladimiru Putinovi vzkázal: „Vy jste tu válku začal, vy tuto válku vedete, vy můžete tuhle válku ukončit.“

Tagy: