Vezmu si kulomet, tak kde je problém? Poradce popsal, jak Zelenskyj odmítl opustit Kyjev

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Buď ho zajmeme, nebo sám uteče. S takovým scénářem okolo Volodymyra Zelenského počítalo Rusko na začátku invaze na Ukrajinu. Jenže nestalo se ani jedno a ukrajinský prezident z Kyjeva už třetí týden burcuje národ k obraně a lídry ze Západu vyzývá k pomoci. Zelenského poradce Oleksij Arestovyč nyní popsal, jak prezident v nepřehledné situaci na začátku války odmítl evakuaci, i když mu to všichni doporučovali.

Hned první den ruské invaze na Ukrajinu hrozilo obsazení Kyjeva. Ruští výsadkáři totiž přistáli na letišti v Hostomelu na okraji ukrajinské metropole. Další výsadek pak měl proběhnout ve čtvrti Pechersk v samém srdci Kyjeva. „Vezmu si kulomet a budu bojovat. Tak v čem je problém?“ odpověděl podle Arestovyče Zelenskyj na výzvy k jeho evakuaci. Na té údajně trvali nejen partneři ze Západu, ale i prezidentova ochranka.

Sám Arestovyč bývá často chválen pro svůj klid a usilovnou práci. Prezident je prý ale ještě 10krát silnější. „Během prvních 48 hodin, kdy probíhaly boje přímo v Kyjevě, a nikdo netušil, jak to dopadne, kam se ti sabotéři vydají. Dvakrát se střílelo nedaleko kanceláře prezidenta. Zelenskyj ale kategoricky prohlásil: ,Téma evakuace uzavřeme. Nikdy neodejdu, i kdyby proběhlo 10 výsadků a na prezidentskou kancelář padaly rakety,‘“ popsal Arestovyč.

Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu brzy ráno 24. února. Útok nejprve odůvodňovalo údajnou genocidou ruskojazyčného obyvatelstva v Donbasu na východě Ukrajiny a ruský prezident Vladimir Putin za cíl označil demilitarizaci a „denacifikaci“ Ukrajiny. Ruští politici nyní čím dál častěji tvrdí, že „speciální vojenská operace“, jak invazi na Ukrajinu nazývají, odvrátila třetí světovou válku, která by prý jinak nevyhnutelně propukla.

Tagy:
válka Vladimir Putin kulomet invaze Ukrajina evakuace boj Volodymyr Zelenskyj Rusko Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Kongres Spojených států amerických Německý spolkový sněm Třetí světová válka Oleksij Arestovyč Denys Šmyhal ruská invaze na Ukrajinu