Začátek dvou legend: Příběh snímku, na kterém mladičký Messi chová nynějšího mistra Evropy

K 17. narozeninám si španělský reprezentant Lamine Yamal v neděli 14. července nadělil ten největší dárek – titul evropského fotbalového mistra. Málokoho by napadlo, že existuje fotografie, na níž mladou hvězdu chová a koupe ještě jako miminko tehdy 20letý Lionel Messi, dnes mistr světa ve fotbale a jeden z nejlepších hráčů planety. Autor vzácných snímků Joan Monfort pro CNN odhaluje pozadí jejich vzniku a přiznává, že do letošního šampionátu neměl ponětí, koho vlastně před lety zachytil.

Už více než 30 let se fotograf Joan Monfort účastní sportovních akcí ve Španělsku, s finále Euro 2024 se však jeho život obrátil vzhůru nohama. Na vině byly snímky, které pořídil v roce 2007.

ČTĚTE TAKÉ: Kousání nehtů, hlava v dlaních a bouřlivé oslavy. Princ William zaujal emocemi na tribuně

Před sedmnácti lety se konalo focení pro UNICEF za účasti fotbalistů FC Barcelona. Právě tehdy Monfort zachytil snímky, na nichž 20letý Lionel Messi drží v náručí nebo koupe po boku matky půlroční dítě. Jak se ukázalo, roztomilé miminko je současným mistrem Evropy – Laminem Yamalem.

Začátek dvou legend

Hvězda letošního evropského šampionátu v sobotu 13. července oslavila 17. narozeniny. O den později si pak nadělila nejkrásnější dárek v podobě zisku titulu.

Současný hráč Barcelony a španělské reprezentace se do povědomí fanoušků letošního Eura dostal svými fotbalovými schopnostmi a zejména rozhodujícím gólem v semifinále proti Francii v čele s 25letým Kylianem Mbappé.

„Žiju prostě ve snu,“ svěřil se Monfort reportérovi CNN Donu Riddellovi, když se zamýšlí nad kolotočem emocí, který s koncem evropského šampionátu zažil.

Fotografie Messiho s malým Yamalem si získaly pozornost celého světa zejména díky otci mladého fotbalisty. Na svých sociálních sítích sdílel jeden z Monfortových snímků s jednoduchým popiskem: „Začátek dvou legend.“ V roce, kdy byly snímky pořízeny, konkrétně v říjnu, měl Messi svůj oficiální debutový zápas za A tým Barcelony.

O tom, koho vlastně na snímcích zachytil, se Monfort dozvěděl na začátku července. „Volal mi kolega z novin SPORT a ptal se, zda je to moje fotka. Řekl jsem, že ano, že jsem ji pořídil před lety. Zároveň jsem se zeptal, kdo je to dítě. Odpověděl, že Messi s Lamine Yamalem,“ přiznává s tím, že focení z roku 2007 upřímně již dávno zapomněl.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Siniaková musela s trofejí přes letištní kontrolu. Po Wimbledonu zmínila i vztah s Krejčíkovou

Focení vzniklo v rámci fundraisingového a osvětového projektu mezi FC Barcelona a UNICEF. Klub a UNICEF tento projekt realizovaly každý rok a vydávaly kalendář hvězd týmu s místními obyvateli z různých skupin. Jen o několik let dříve se focení účastnila například superhvězda klubu – Brazilec Ronaldinho. Tehdy na snímcích pózoval s Monfortovou dcerou Janou.

Hrdý odkaz a výhra v loterii

Yamal vyrostl ve čtvrti Rocafonda ve městě Mataró nedaleko Barcelony. Na své kořeny je náležitě pyšný: při vstřelení gólů na prstech ukazuje číslice tři, nula, čtyři. Jedná se o odkaz na poslední tři číslice poštovního směrovacího čísla 08304 čtvrti Rocafonda. Jak přiblížil Monfort, Yamalova rodina před lety vyhrála v loterii, aby se mohla focení zúčastnit.

V průběhu focení byl podle fotografa Messi „velmi plachý, ale velmi profesionální“. Po samotném focení však tyto vzpomínky „zapadly“ do zákoutí Monfortovy mysli. Soustředil se na další práci a pravidelně byl u mnoha úspěchů Barcelony s Messim na hřišti, pokrýval olympijské hry, Formuli 1 a MotoGP.

Že už před lety měl co do činění se současnou španělskou fotbalovou hvězdičkou si Monfort neuvědomil ani v případě, když zachytil tehdy patnáctiletého Yamala – který se loni stal nejmladším hráčem za posledních sto let – jenž debutoval v Barceloně, nebo když sledoval, jak teenager oslňuje při svých prvních vystoupeních na Euru 2024.

Byla to až skvělá asistence Yamala ve čtvrtfinále Eura, kdy Španělé porazili domácí Němce, která Monforta zavedla zpět do minulosti: ke snímku, který dnes z jistotou zachytil dvě sportovní hvězdy.

Na tyto fotografie je Monfort hrdý z prostého důvodu: odráží „jeden z miliardy momentů“. Oba sportovci, jak Messi, tak Yamal, prošli slavnou barcelonskou akademií La Masia a debutovali v mladém věku. V něčem již nyní španělská hvězda legendárního Argentince překonala: mezinárodně debutovala v šestnácti, Messi v osmnácti letech.

ČTĚTE TAKÉ: Potěmkin v Paříži? Před olympiádou deportují bezdomovce. Pouliční čistky, rozčilují se kritici

Messi je s 672 góly rekordním střelcem FC Barcelona. Odehrál také nejvíce zápasů, získal nejvíce trofejí a zajistil si nejvíce ocenění Balón d'Or v historii klubu. Mimo jiné je mistrem světa, mistrem Jižní Ameriky, osminásobným držitelem ceny Zlatý míč a šestinásobným držitelem Zlaté kopačky.

Tagy:
fotografie hvězda vzpomínka Evropa Španělsko fotograf Lionel Messi Barcelona UNICEF celebrity fotbal sport Dětský fond Organizace spojených národů EURO 2024 sportovní disciplína Lamine Yamal Joan Monfort