Potěmkin v Paříži? Před olympiádou deportují bezdomovce. Pouliční čistky, rozčilují se kritici

Z Paříže vystěhovali nejméně pět tisíc bezdomovců a migrantů. Transfery se týkají lidí na předměstí, kde stojí olympijská vesnice. I když úřady tvrdí, že plní sociální program, který nemá se sportovním svátkem nic společného, podle listu The New York Times je spojitost zjevná.

Letní olympijské hry začínají v Paříži už za dva týdny. Francouzský prezident Emmanuel Macron se dušoval, že sportovní svátek bude ilustrovat velikost země. Jenže olympijská vesnička vznikla na severním předměstí Paříže v oblasti Saint-Denis, kde žijí tisíce lidí na ulicích, v improvizovaných přístřešcích nebo opuštěných budovách a squatech.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Francouzská policie zmařila teroristický útok na olympijské hry. Cílem měly být fotbalové zápasy

List The New York Times upozornil, že Paříž zhruba rok před olympiádou rozjela sociální program, který měl tento problém vyřešit. Podle oficiální verze se úřady snaží bojovat s tím, že pro 100 tisíc bezdomovců není v Paříži dostatek místa. Po celé Francii tak vzniklo deset improvizovaných center pro bezdomovce, kam se mají tito lidé přemístit.

Z Paříže neznámo kam

Tisíce lidí, bezdomovců a migrantů, vyváží úřady autobusem právě z pařížského předměstí. Někteří migranti pro The New York Times vypověděli, že jim úředníci slibovali na jiném místě bydlení a sociální zázemí. Údajně to ale byly jen plané sliby a řada lidí skončila brzy znovu na ulici.

„Po příjezdu do nového města žijí bezdomovci až tři týdny v provizoriu a prochází kontrolou, zda mají nárok na azyl. Ti, kteří jsou způsobilí, mohou získat dlouhodobé ubytování, zatímco budou žádat o azyl. Přibližně 60 procent lidí v dočasných přístřešcích však dlouhodobé bydlení nedostane,“ napsal list.

Ve hře je pak u zkoumaných osob dokonce i deportace. Někteří právníci proto lidem radí, aby do autobusů vůbec nenastupovali a raději zkusili své štěstí v ulicích.

VIDEO: Olympijská kolekce není šílený kostým, hájí se návrhář Černý. Prozradil, co ho inspirovalo

„Je to jen předsíň k deportaci,“ prohlásil Emmanuel Pereira, právník pracující nedaleko Paříže.

„Na hledání míst pro bezdomovce v Marseille nejsou peníze, ale na převoz bezdomovců z Paříže ano?“ stěžovala si Audrey Garino, náměstkyně starosty Marseille.

Francouzské úřady tvrdí, že jde o dobrovolný program, který nemá s olympijskými hrami nic společného. Podle listu The New York Times je ale pravděpodobné, že se Francie snaží udělat z Paříže před olympiádou krásnější místo. Web BBC poznamenal, že Paříž očekává příjezd až 15 milionů turistů.

Machinace před olympiádou?

O spojitosti vystěhování a olympijských her nepochybují ani relokovaní lidé. „Vyhnali nás kvůli olympijským hrám,“ řekl Mohamed Ibrahim z Čadu, který byl vystěhován z opuštěné cementárny poblíž olympijské vesnice. Přestěhoval se následně do prázdné budovy jižně od Paříže, ze které policie vyhnala obyvatele v dubnu. Autobus je pak vezl dvě hodiny na jihozápad k městu Orléans.

„Vláda popírá, že by autobusová doprava souvisela s olympijskými hrami. Získali jsme však e-mail, o němž jako první informoval deník L'Équipe, v němž jeden z vládních úředníků pro bydlení uvedl, že cílem je identifikovat lidi na ulici v místech poblíž olympijských areálů a přestěhovat je ještě před zahájením her,“ uvádí The New York Times.

Už v červnu web France 24 informoval, že francouzské úřady čelí obvinění ze sociálních čistek, které míří před olympijskými hrami na migranty a bezdomovce. Web navíc upozornil, že Francie regionální úkryty pro sociálně slabší občany zřejmě přestane krátce po olympiádě financovat. Úřady při vystěhovávání údajně cílí nejen na bezdomovce, ale také na Romy, sexuální pracovnice a narkomany.

Obava z útoků

Před letními olympijskými hrami neřeší v Paříži jen kontroverzní vystěhovávání. Nad městem se vznáší strach z teroristických útoků v době sportovního svátku. Už v únoru někdo ukradl úředníkovi ve vlaku organizační plány olympiády. V květnu francouzská policie zmařila plán teroristického útoku, jehož cílem měl být olympijský fotbalový turnaj. Kvůli obavám z dronového útoku organizátoři snížili diváckou kapacitu u zahajovacího ceremoniálu. Ten se totiž nebude konat na stadionu jako bývá zvykem, ale na řece Seině.

Strach z útoků podle analýzy Microsoftu přiživuje také ruská propaganda. Středobodem ruských propagandistických snah, které mají podkopat důvěru v Paříž, Francii a olympijské hry, je fiktivní dokument Olympiáda padla, který zneužívá skutečný americký snímek z roku 2013 Pád Bílého domu (Olympus Has Fallen). Propagandisté využili záběry slavného herce Toma Cruise a pomocí umělé inteligence vložili jeho hlas k šíření dezinformací a útokům na Mezinárodní olympijský výbor.

U Cruise to ale neskončilo. Ruská propaganda údajně šíří falšovaná oficiální prohlášení tajných služeb, a to včetně CIA a francouzské zpravodajské služby. Falzifikáty dokumentů mají vyvolat pocit, že agentury varují před teroristickými útoky nebo že stupeň ohrožení je před olympijskými hrami na maximu. Moskva nařčení odmítá.

  • Olympijské hry se konají v Paříži od 26. července do 11. srpna a dorazí na ně přes 10 tisíc atletů z 206 zemí. Česko bude reprezentovat 113 sportovců. Od 28. srpna do 8. září pak budou pod pěti kruhy zápolit paralympionici.
  • Na pořádek bude dohlížet 20 tisíc francouzských vojáků a 40 tisíc policistů. K nim se přidají ještě dva tisíce strážců ze zahraničí.

VIDEO: Levicová koalice má nejvíce mandátů, Macron oslabil, říkají oficiální výsledky z Francie

Tagy: