Drama kolem záchrany chlapce uvízlého ve studně: Po pěti dnech není jisté, zda stále žije

Záchrana chlapce ze studny v Maroku

Záchrana chlapce pokračuje

Záchranáři, kteří se od úterního večera snaží vysvobodit pětiletého chlapce jménem Raján, jenž spadl na severu Maroka do úzké studny a uvízl v hloubce 32 metrů, byli již v jeho těsné blízkosti. Podle webu BBC se dostali do vzdálenosti asi jen 1,8 metru. Operaci však zkomplikovaly obavy ze sesuvu půdy. Podle dostupných informací jsou zasahující v závěrečné fázi mise. Není jisté, zda je Raján stále naživu.

Záchranáři pracovali celou noc, aby se dostali k chlapci, který se před čtyřmi dny propadl do úzké studny hluboké 32 metrů. Místní média podle webu BBC uvedla, že zasahující od něj byli vzdáleni 1,8 metru. Operaci však zkomplikovaly obavy ze sesuvu půdy.

Jeden ze záchranářů si navíc není jistý, zda je Rayan stále naživu. Vedoucí mise Abdelhadi Tamrani agentuře AFP řekl, že kamera ho ukázala zezadu, jak leží na boku. „V tuto chvíli není možné vůbec určit stav dítěte. Ale doufáme, že žije,“ řekl podle BBC místní televizi.

Čtvrteční záběry z kamery spuštěné do studny ukázaly, že chlapec byl naživu a při vědomí. Pravděpodobně měl ale drobná poranění hlavy. Záchranáři mu do studny spustili kyslíkovou masku, jídlo a vodu. Není však jasné, zda chlapec dokázal zásoby využít.

Na místo byli dopraveni zdravotníci, aby chlapce po vytažení vyšetřili a poskytli první pomoc. K jeho převozu je připraven vrtulník se zdravotnickým vybavením.

Záchranáři kopou paralelní šachtu

Kvůli úzkému průměru studně, u níž si dítě v úterý odpoledne hrálo, nelze chlapce vyzvednout přímo nahoru. Těžká technika proto vyhloubila jinou šachtu, paralelní se studní, a nyní se začala kopat horizontální chodba, která má umožnit dostat se k chlapci.

„Už jsme téměř u něj, pracujeme bez přestání tři dny. Začíná se projevovat únava, ale všichni vytrvávají,“ řekl v pátek odpoledne Abdas Salám Makúdí, který operaci řídí.

Neštěstí se stalo ve vesnici Ighrán v provincii Šafšávin. „Raján si tady hrál a kolem druhé hodiny odpoledne v úterý zmizel. Hledala ho celá rodina, a pak jsme zjistili, že spadl do studně. Stále doufám, že ho vytáhnou živého,“ řekla novinářům chlapcova matka. Na místě se sešly stovky lidí, kteří záchranáře povzbuzují.

Tagy: