Unikátní zahájení olympiády: Sportovci připlují po Seině, z lodí vystoupí poblíž Eiffelovy věže

Francouzi kvůli olympiádě značně posílili bezpečnost v Paříži.

Kadavá k žhářskému útoku na pařížská nádraží

V Paříži začínají 33. letní olympijské hry. Slavnostní zahájení sportovních her bude netradiční. Neodehraje se na stadionu, ale v centru města. Národní výpravy připlují po řece Seině na náměstí Trocadéro v centru francouzského hlavního města, kde se uskuteční program a nezbytné formality. Českými vlajkonoši na ceremoniálu, který začne o půl osmé večer, budou mistryně světa v lukostřelbě Marie Horáčková a dvojnásobný olympijský šampion v judu Lukáš Krpálek. Reportérka CNN Prima NEWS Anna Kadavá popsala, jak funguje doprava na místě.

Na šestikilometrovou pouť po řece k Eiffelově věži se vydá zhruba 160 lodí se sportovci s výjimkou ruských a běloruských, které MOV kvůli válečné agresi na Ukrajině z defilé vyloučil již v polovině března. Navzdory pokračující válce však bude pod neutrální vlajkou startovat 31 sportovců z Ruska a spřáteleného Běloruska.

ČTĚTE TAKÉ: Bezpečná olympiáda? Paříž ještě před zahájením her řeší okradeného sportovce a zbité novináře

Na bezpečnost bude dohlížet 30 tisíc policistů a četníků, posílených o 15 tisíc vojáků. Ceremoniál mělo na březích řeky sledovat původně 600 tisíc lidí, organizátoři počet následně snížili zhruba na polovinu.

Na pozvání francouzského prezidenta Emmanuela Macrona se zahájení olympijských her zúčastní i předseda vlády Petr Fiala (ODS). Premiér bude také u otevření českého olympijského domu a setká se s reprezentanty.

Krpálek ponese vlajku na zahájení podruhé, této pocty se mu dostalo také před osmi lety v Riu de Janeiro. Čeští olympionici budou nastupovat v oblečení v národních barvách, nejvýraznějším prvkem kolekce designéra Jana Černého je plášť spojující český baloňák a ve Francii oblíbený trenčkot.

Olympijské hry se v Paříži vrátí ke své nablýskané podobě bez koronavirových omezení, které poznamenaly před třemi lety letní hry v Tokiu i předloňskou zimní olympiádu v Pekingu. Francouzští organizátoři většinu sportovišť situovali do historických kulis centra metropole. Sportovního svátku, na který se do července podle pořadatelů prodalo rekordních 8,6 milionu vstupenek, se v Paříži a dalších pořadatelských městech zúčastní 111 českých sportovců. Kvůli zranění odstoupili tenistka Markéta Vondroušová a zápasník Artur Omarov.

Nejpočetněji zastoupeným českým sportem je atletika

Česká výprava bude navazovat na rekordních jedenáct medailí z Tokia. V nominaci jsou všichni čeští olympijští vítězové z minulých her. Zlaté medaile budou obhajovat judista Lukáš Krpálek, vodní slalomář Jiří Prskavec, střelec v disciplíně trap Jiří Lipták a tenistky Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková ve čtyřhře.

Stejně jako před osmi lety v Riu de Janeiro se v českých barvách na OH nekvalifikoval žádný kolektivní sport. Nejpočetněji zastoupeným českým sportem je atletika, která má velkou medailovou naději v obhájci stříbra Jakubu Vadlejchovi.

Celkem se čeští reprezentanti představí v Paříži ve 23 sportech. Po atletech tvoří největší skupinu zástupci kanoistiky, kterých je jedenáct. Šest se nominovalo v rychlostní kanoistice, kde nechybějí čtyřnásobný olympijský medailista Josef Dostál ani úřadující mistr světa na kilometru Martin Fuksa.

Díky Anežce Paloudové je v rychlostní kanoistice po 16 letech žena. Do Paříže pojede pět vodních slalomářů, medaili vedle zlatého kajakáře Prskavce bude obhajovat v Tokiu stříbrný kanoista Lukáš Rohan. Vodní slalomáři mají o jednoho závodníka více než obvykle díky premiéře kayakcrossu, do které se jako specialistka nominovala Tereza Fišerová.

Celkem bude v Paříži závodit deset a půl tisíce sportovců z 206 zemí. O olympijské medaile budou bojovat na 35 sportovištích. Drtivá většina z nich je v Paříži, ale olympijskou atmosféru zažijí i další francouzská města. Střelci budou v Chaterauroux, jachtařská regata se uskuteční v přístavním městě Marseille, surfaři budou na tichomořském ostrově Tahiti.

Olympijský oheň nad Paříží zhasne 11. srpna.

Bez QR kódu se nikam nedostanete

Reportérka CNN Prima NEWS Kadavá zdůraznila, že vzhledem k ojedinělému zahájení olympiády pod širým nebem musí být bezpečnostní opatření na nejvyšší úrovni. „Je důležité prokázat se na stanovištích QR kódem, který povoluje vstup do určitých lokací. Pokud ho nemáte, nikam se nedostanete,“ popsala přímo z francouzské metropole.

Mnozí turisté, kteří Paříží pouze projížděli, si na tento systém stěžovali. „Metro například nestaví všude. Z bezpečnostních důvodů jsou uzavřeny stanice pod sportovními stanovišti,“ podotkla reportérka.

VIDEO: V Paříži rozdají sportovcům na 450 tisíc kondomů

Policejní prefekt (šéf koordinace policejních složek v Paříži, pozn. red.) již apeloval na Pařížany žijící v blízkosti Seiny, kde večer proběhne zahajovací ceremoniál v pásmu šesti kilometrů, aby se vrátili domů brzy odpoledne a nemísili se s návštěvníky.

Obyvatele pařížského regionu by také měli co nejméně využívat k přepravě po městě osobní automobily. „Situace na místě však dokazuje, že tuto výzvu Francouzi spíše nedodržují,“ zhodnotila Kadavá.

Sledujte ZPRÁVY Z PAŘÍŽE od pondělí do soboty v 11:30 na CNN Prima NEWS.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Hrozby byly vždy při každé olympiádě, říká Špotáková. Odstartoval pořad Zprávy z Paříže

Tagy:
Francie Tokio Olympijské hry Paříž Rio de Janeiro Lukáš Krpálek olympijské hry sport QR kód Seina sportovní událost Letní olympijské hry 2024 slalom na divoké vodě slavnostní zahájení