
Houby a první hřiby
Pomalu končí jarní sezóna smržů a o slovo se hlásí první hřibovité houby. Když budete mít štěstí, můžete narazit na kozáky, hřiby kováře i hřiby dubové. Základem je ale vytipovat si vhodnou lokalitu. S tím divákům poradila reportérka a zkušená houbařka Zuzana Kábelová.
Pro zkušené houbaře sezóna nikdy nekončí. I v zimě vyrážejí na populární hlívu či opěnku měnlivou. V březnu a dubnu pak přichází čas gastronomicky velmi ceněných smržovitých hub. Pro většinu českých houbařů ale sezóna začíná, když se dají nalézt první hřibovité houby.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Houbaři už chodí z lesa s plným košem. Experti radí, které druhy rostou a kde je hledat
Reportérka CNN Prima News Zuzana Kábelová se ve studiu pochlubila, že už se jí podařilo najít plný košík. Radost jí udělala čirůvka májovka a krásné plodnice hřibů kovářů. Zkušená houbařka také divákům sdělila svůj recept, jak zvýšit šance na dobrý úlovek.
„Vyrazila jsem odpoledne po práci, byla jsem na východ od Prahy,“ uvedla Kábelová s tím, že přesnou lokalitu rozhodně neprozradí – to by bylo proti houbařským pravidlům.
V lese je dost sucho, podle reportérky CNN Prima News je zásadní najít místo, kde je dostatek vody. Tedy vytipovat si místo, kde jsou tůňky, lesní potůček nebo se vlhkost drží v lesní škarpě. Hřib kovář sice do jisté míry umí odolávat suchu, ale vodu k životu potřebuje každá houba. Větší šance mají také houbaři v listnatých lesích, v jehličnatých se sezóna rozjíždí vždy později.
Hřib kovář může vyvolat žaludeční potíže
Kromě kovářů mohou houbaři nasbírat také různé druhy kozáků, sporadicky se začínají objevovat hřiby dubové, které jsou pokladem v kuchyni zejména v sušeném stavu, kdy vynikne jejich aroma.
Hřibovité houby potřebují hlavně teplo a vodu, nevyhovuje jim, když teploty klesají v noci směrem k nule. Zkušený mykolog Vladimír Antonín pro Prima Living uvedl, že pravidlo o dostatku vody bude platit celé léto. Také on by se proto vydal hledat tam, kde je dostatek vláhy.
Pokud budete mít štěstí a narazíte na kováře, jako se to povedlo Zuzaně Kábelové, tak myslete na to, že barevné hřiby je třeba důkladně povařit. Při nedostatečné tepelné úpravě si můžete přivodit žaludeční potíže i otravu.
MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Nejstrašidelnější les v Česku: Děsivé legendy i podrážděná zvířata. Jak vypadá Pánova březina?