Mrazivé příběhy rukojmích z Izraele: Tati, oni mě střelili. Chtějí nás zabít, volala dívka domů

Sourozenci Maya a Itay Regevovi, kteří zmizeli po útoku Hamásu na hudební festival v Izraeli. Rodina s jistotou ví jediné: že 18letý chlapec je v zajetí teroristů.

Válka v Izraeli a Gaze 16. 10. 2023

Od kojenců po seniory, většina z nich jsou civilisté. Nejméně 200 lidí je podle Izraele drženo v zajetí v Gaze, byli uneseni po útoku Hamásu. Některé rodiny si dosud přehrávají poslední zprávy a telefonáty, které jim jejich nejbližší v momentech před zmizením zanechali. Jiní se o únosu svých milovaných dozvěděli až z videí. Zoufale čekají, nevědí, zda jsou jejich příbuzní vůbec naživu. Světu však vyprávějí jejich příběhy. Ať už jde o 21letou Mayu s bratrem, která přes telefon svému otci do ucha křičela, že ji postřelili a snaží se ji zabít, anebo 24letou Karin, jež příbuzným zanechala SMS na rozloučenou.

Zatímco čekají a zoufale se snaží zjistit, co se stalo s jejich nejbližšími, vyprávějí světu jejich příběhy. O ty své se s agenturou AP podělilo několik rodin, které naděje neopustila.

Maya a Itay Regevovi

„Mami, vybalím si kufr, až se vrátím,“ řekla Maya Regevová v pátek večer, když byla na odchodu. „Uvidíme se zítra,“ slibovala 21letá dívka. Zhruba půl hodiny poté, co se vrátila do Izraele z rodinného výletu, vyrazila Maya se svým 18letým bratrem Itayem na hudební festival Tribe of Nova. Plánovali celou noc protančit.

Pro dvojici, která miluje pohyb, setkávání s přáteli a hlavně cestování, to byla typická aktivita, uvedli pro AP jejich rodiče Ilan a Mirit Regevovi. Maya si už dokonce koupila letenku na delší cestu do Jižní Ameriky, která je naplánovaná na prosinec. V sobotu brzy ráno však Ilanovi zazvonil telefon. Volala Maya.

„Tati, střelili mě. Oni mě střelili,“ křičela na nahrávce, kterou rodina zveřejnila: „Chtějí nás zabít, tati. Snaží se nás zabít.“ Její otec jí prosil, aby mu poslala svou polohu a schovala se do úkrytu. „Už jedu,“ sliboval své dceři. Ilan Regev urychleně sedl do auta a rozjel se z domova v Herzliji, nedaleko Tel Avivu, na jih směrem k místu, kde se konal festival.

ČTĚTE TAKÉ: Konec násilí proti Palestincům, znělo na pohřbu ubodaného chlapce. Útočník míří před soud

Do konečné destinace nedojel, vjezd mu byl zakázán. Brzy poté rodina objevila video Hamásu, na němž je zachycen jejich syn Itay v zajetí v Gaze. Maya na záznamu není, podle armády jsou však v zajetí oba sourozenci. Žádné další informace však rodiče od úředníků nedostali. „Chci vědět, že jsou moje děti naživu,“ zdůrazňoval Ilan Regev. „Nevíme, jestli jedí, pijí, zda nejsou zranění,“ dodala jeho žena.

Karin Journová

Kvůli zlomenině pravé nohy 24letá Karin Journová lístek na festival Tribe of Nova prodala. Týden před tím, než teroristé Hamásu proměnili hudební akci v hororovou scénu, si však koupila další. Dozvěděla se, že se na akci budou její přátelé loučit s jejich kamarádem, který měl odjet do USA. Takovou událost si nechtěla nechat ujít.

Než na festival vyrazila, zveřejnila fotografii. V černých šortkách a topu stejné barvy pózovala před zrcadlem, připojila i znamení ve tvaru písmena V. A na akci tančila: na videích je zachycená a dobře rozpoznatelná díky bytelné ortéze, která zakrývala její pravou nohu až po koleno. Některé záznamy byly pořízeny ve chvíli, kdy na akci vtrhli útočníci Hamásu.

S přítelem se schovávala za autem, v pozadí byly slyšet výbuchy a Karin se úzkostlivě rozhlížela kolem sebe. Na posledním videu byla zachycena, jak sedí před otevřenou sanitkou, oblečená v hnědé mikině s kapucí. Ve voze byly dvě osoby, nehýbaly se. V osudnou sobotu, v 8:43, byla se svou rodinou naposledy v kontaktu, a to, když nejbližším poslala SMS zprávu.

„Celé rodině chci říct, že vás mám moc ráda, protože už se domů nevrátím.“ Od té doby žádná další zpráva nepřišla, jak přiznal její otec Doron Journo. „Nevíme, jestli je v Gaze, jestli je mrtvá. Nevíme nic,“ řekl a dodal: „Má dcera nešla do války. Šla jen tančit.“

Moran Stela Yanaiová

Vytvářet umění, které nosila, bylo pro Moran Stelu Yanaiovou radostí. Její výtvory podle švagra Dana Mora odrážely kultury celého světa. Čtyřicetiletá Izraelka zmizela po brutálním útoku Hamásu na festivalu, kde prodávala své výtvory. „Je to ta nejměkčí duše. Mohla být skoro až otravná tím, jak moc byla laskavá a citlivá ke zvířatům. Nemohli jste jíst maso, protože byla háklivá na ubližování zvířatům,“ popisuje sestru své ženy Mor.

Mluvit o tetě svých dětí v minulosti je pro Mora problém. V porovnání s videem, které později rodina objevila na sociální síti TikTok, je to však to nejmenší, co je trápí. Yanaiová na něm sedí na zemi, s vyděšeným výrazem. K záběrům byly připsány hanlivé texty v arabštině o Židech. „Moje krásná a drahá švagrová, teta mých dětí. Měla velké srdce, má velké srdce. A já doufám, že tohle srdce stále bije,“ dodal Mor.

Hersh Goldberg-Polin

Hershe Goldberga-Polina jeho matka popisuje jako mnoho jiných mladých lidí. Třiadvacetiletý mladík z Jeruzaléma miluje hudbu, chce poznat svět a po ukončení vojenské služby má podle rodiny v plánu jít studovat na univerzitu. Nejdřív se ale musí vrátit domů.

Goldberg-Polin byl naposledy spatřen 7. října, kdy ho bojovníci Hamásu naložili na korbu pickupu spolu s dalšími rukojmími unesenými z hudebního festivalu, kde bylo zabito nejméně 260 lidí. Navzdory těmto otřesným zprávám jeho matka Rachel Goldbergová stále doufá, že ho ještě uvidí. „Je to člověk, který přežil,“ řekla žena o svém synovi. „Není to takový ten velký, zavalitý chlap. Ale myslím si, že přežití má hodně společného s tím, jak na tom jste psychicky,“ domnívá se.

Vždy usměvavý mladík se narodil v kalifornském Berkeley, v sedmi letech se však s rodinou přestěhoval do Izraele. Rád cestoval a poslouchal hudbu – a stejně jako řada dalších zamířil na hudební festival Tribe of Nova.

Svědci uvedli, že Goldberg-Polin přišel o část ruky, když útočníci hodili granáty do dočasného přístřešku, kam se spolu s ostatními uchýlil – on si ji však ovázal škrtidlem a vyšel ven, než ho ozbrojenci naložili do nákladního auta. Rodina a přátelé na sociálních sítích zorganizovali kampaň „Přiveďte Hershe domů“ a doufají, že bude ještě schopen podniknout plánovanou cestu s batohem na zádech po jižní Asii.

Jeho matka však nejprve doufá, že jejímu synovi někdo pomůže: „Bude to vyžadovat obrovské hrdinství, sílu a odvahu, ale chci, aby někdo pomohl. Aby někdo pomohl všem těm rukojmím."

Ada Sagiová

Ada Sagiová se chystala odcestovat do Londýna, aby s rodinou oslavila své 75. narozeniny, když na její kibuc zaútočili ozbrojenci Hamásu a zajali ji jako rukojmí. Cesta měla být radostnou událostí po roce traumat. Její manžel loni zemřel na rakovinu, ona se potýkala s alergiemi a zotavovala se z operace kyčelního kloubu. Ale babička šesti dětí to zvládala, i když to bylo těžké.

„Měli velmi, velmi silné pouto. Byli spolu 54 let,“ řekl její syn Noam, psychoterapeut v Londýně, agentuře AP. Sagiová se narodila v Tel Avivu v roce 1948 jako dcera přeživších holocaustu z Polska. V osmnácti letech se přestěhovala do kibucu, nikoli z náboženských důvodů, ale protože ji přitahovaly ideály rovnosti a lidskosti, na nichž byly komunitní osady postaveny.

Ada, matka tří dětí, se rozhodla naučit se arabsky, aby se mohla spřátelit se svými sousedy a vybudovat lepší budoucnost pro své děti. Později učila tento jazyk další Izraelce, aby zlepšila komunikaci s Palestinci, kteří žijí v blízkosti kibucu Nir Oz na jihovýchodní hranici Pásma Gazy. „To bylo jejím posláním po mnoho let,“ sdělil Noam.

I když doufá, že matčiny jazykové znalosti jí pomohou při vyjednávání s rukojmími, žádá o pomoc mezinárodní společenství. „Jediná naděje, kterou teď mám, je, že lidstvo něco udělá a já znovu uvidím svou matku a můj syn svou babičku. Myslím, že je potřeba, aby lidstvo skutečně napnulo své síly,“ dodal.

Adina Mosheová

David Moshe se narodil v Iráku. Jeho manželka Adina mu proto o desítky let později v Izraeli vařila jeho oblíbená irácká jídla, včetně tradičních pokrmů. Jak agentuře AP sdělila jejich vnučka Anat, prioritou pro její babičku vždy bylo jediné: potěšit svého manžela kulinářským umem. „Byli tak zamilovaní, ani nevíte, jak moc,“ pokračovala 25letá žena.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Vražedné řádění Hamásu očima teroristy. Izraelci ho zastřelili a zveřejnili mrazivé záběry

Teď bude mít Mosheová zlomené srdce. V sobotu bojovníci Hamásu zastřelili 75letého Davida Mosheho, který se s Adinou choulil v jejich protiatomovém krytu v Nir Ozu, kibucu asi dva kilometry od hranic s Gazou. Bojovníci jejich dům vypálili.

Další okamžik, kdy Anat spatřila svou babičku, byl na videu, na němž je 72letá Adina v červeném topu vklíněná mezi dva povstalce na motorce, kteří odjíždějí pryč. Od té doby o její babičce nikdo neslyšel, přiznala vnučka. Důchodkyně podstoupila operaci srdce a je bez léků. Anat se přese všechno špatné rozzářila, když si vzpomněla na rodinný život v Nir Ozu.

Adina pracovala jako vychovatelka malých dětí, takže ji znaly celé generace obyvatel. Po celou dobu však komunitou „šuměly“ obavy z blízkosti Gazy. „Vždycky jsme z toho měli menší obavy, kolovaly fámy,“ vzpomínala Anat. „Babička nám ale vždycky říkala, že když k ní přijdou teroristé, uvaří si kávu a nachystá nějaké sušenky a skvělé jídlo,“ dodala.

Na pomoc civilistům v Izraeli vznikla na dárcovské platformě Znesnáze21 sbírka. Finanční dary budou předány potřebným ve spolupráci s izraelským velvyslanectvím.

Tagy: