Žádná povodeň není a vláda si vymýšlí: Po covidu a Ukrajině najeli konspirátoři na velkou vodu

Letecké záběry z povodní na Opavsku Krnovsku a Bruntálsku

Apokalypsa v Jeseníku

Povodně stále devastují Čechy a hlavně Moravu, ale ani drsné záběry a tragické příběhy všechny nepřesvědčí. Někteří lidé začali na sociálních sítích šířit konspirační teorie. Povodně jsou podle nich nástrojem vládní koalice, popřípadě velkou vodu a její ničivé následky rovnou zpochybňují. Proti těmto a podobným dezinformacím se ozval 1. místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Příkladem za všechny budiž sobotní příspěvek děčínského zastupitele a bývalého 1. náměstka primátora Jana Skalického. Politik zvolený za hnutí ANO, který nyní na Litoměřicku kandiduje do Senátu za koalici Stačilo! vedenou KSČM, v něm bagatelizuje dopady povodní.

ČTĚTE TAKÉ: Povodně jako vládní PR? Pouhá zášť, opřela se Pekarová do Schillerové. Přidal se i Kalousek

„A já se ptám, je tohleto opravdu velká voda, která opravdu musí zavřít výstavy, zavřít akce? Lidé zůstávají doma a mají být v trvalém tlaku, v trvalé panice, mají se bát. Mají za sebou období sucha, covidovou vlnu, válku na Ukrajině,“ říká ve videu Skalický stojící u přehrady Střekov.

Dodává sice, že na místě je velká voda, ale táže se, zda je tak vážná, aby „lidé nechodili ven, nebyla kontaktní kampaň (před volbami) a aby volby prošly v krizovém stavu“. Ve videu zároveň připouští, že katastrofický scénář nastat může. „Možné je všechno, ale v dnešní době nelze ani vyloučit to, že se vládě povodně náramně hodí, aby ukázali svoji připravenost ve žlutých pláštěnkách,“ prohlásil dále děčínský zastupitel s tím, že se hlavně „lidé mají bát a odevzdat vládě“.

Ve videu zveřejněném o den později naopak kritizoval vládu premiéra Petra Fialy (ODS), že nebudovala protipovodňová opatření. Mimo to si stěžoval na „zkorumpovaný (mediální) mainstream“, který o něm dle jeho slov „špatně píše“.

Nezbývá než dodat, že vodní živel se posléze na mnoha místech ukázal jako mimořádně ničivý. Na Moravě skončily pod vodou Opava i Litovel a obrovské škody utrpěla – kromě celé řady dalších měst a vesnic – Ostrava. Na jihu Čech se aktuálně (v úterý odpoledne) přelévá přes hráz rybník Rožmberk.

„Normální podzimní déšť“

Výroky Skalického nejsou ojedinělé a už vůbec ne ty nejtvrdší, které v internetovém prostoru zaznívají. Objevují se dokonce názory, že žádné povodně nejsou. Aktivní je v tomto směru třeba známá tvář dezinformační scény a bývalá novinářka Jana Peterková, která byla v minulosti odsouzena mimo jiné za šíření poplašné zprávy kvůli lhaní o očkování proti COVID-19.

Ve videu, které sdílela na svém profilu v sobotu, ukazuje přehradu Orlík a hlásí, že kapacita je v normálu. „Vidíme běžný průtok, stromy nejsou ve vodě, břehy jsou ve standardní situaci,“ popisuje ve videu Peterková. „Záplavy vznikají tím, že vypouští z přehrad víc vody, potom tečou do řek, které kulminují,“ pokračuje Peterková. „Je velká záhada, že celá tato ‚povodeň’, v uvozovkách, zakryla nejdůležitější zprávy za dva měsíce a to je zasedání NATO v Praze a vrchních generálů,“ dodává odsouzená dezinformátorka, která prezidenta Petra Pavla ve videu tituluje slovy „Péťa Pavlík Pája z nejvyššího baráku“.

Jistý uživatel na Facebooku zase povodně charakterizoval slovy, že jde o „naprosto normální podzimní“ déšť. „Příroda to už dávno potřebovala. Ve většině lesů místo vlhkosti bylo v létě totální sucho a prašno. Vy bez těch opatření a apokalyps prostě nemůžete být,“ tvrdil uživatel a vysmíval se předzásobeným lidem slovy „blázni, co prý skoupili někde chleba a jinde balenou vodu“.

„Tohle je umělý, ze mně nikdo blbce neudělá,“ píše k videu, na němž ukazuje nedělní stav Novotného lávky v Praze žena, která podle svých slov „absolutně nevěří, že je to (myšleny jsou povodně, pozn. red.) přírodní“.

Konspirace na třetím povodňovém stupni

Konspirátoři si dříve brali na paškál zejména pandemii koronaviru a očkování, dnes vede ruská invaze na Ukrajinu. Nově se k těmto tématům evidentně přidaly povodně.

K situaci se vyjádřil už i 1. místopředseda vlády Rakušan. „Riziko konspirací už je taky na třetím stupni. Nejlepší ‚pláštěnka’ proti nim je zdravý rozum. A trochu nadhledu. Společně to zvládneme,“ napsal na sociální síti X šéf resortu vnitra.

MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Totální devastace, popsal primátor Opavu po povodních. Voda zničila halu i historický areál

Tagy:
povodeň katastrofa Ukrajina konspirační teorie politika Vít Rakušan STAN dezinformace vláda Česko Praha COVID-19 přírodní katastrofa Jana Peterková Ministerstvo vnitra České republiky ruská invaze na Ukrajinu Jan Skalický katastrofy, nehody a mimořádné události