Litovel jako místo smůly. Město s pivovarem kromě povodní silně zasáhly i covid či tornádo

Následky povodně v Litovli

Povodně v Litovli

Povodně nejsou zdaleka jedinou katastrofou, která v posledních letech Litovel zasáhla. Město nacházející se na řece Moravě v Olomouckém kraji v roce 2004 zpustošilo ničivé tornádo. Region Litovle byl také v roce 2020 výrazně zasažen pandemií koronaviru. Vláda kvůli rychle se šířící nákaze oblast uzavřela na dva týdny. Lidé se nemohli pohybovat mimo bydliště, zavřené byly dálniční sjezdy a oblast střežili policisté.

„Situace je velmi vážná. Jak se říká, jsme odříznuti od světa. Zhruba 80 procent města je pod vodou. Přejte nám štěstí,“ sdělil pro CNN Prima NEWS starosta Litovle Viktor Kohout (SNK). Řeka Morava by podle něj měla ve městě kulminovat kolem druhé hodiny odpoledne. Město je prý uzavřené a z 80 procent pod vodou. Ve městě nefunguje doprava. Školy zůstaly zavřené.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Povodně v Česku si vyžádaly první oběť. Na Bruntálsku utonul člověk, potvrdila policie

Za poslední roky nejde zdaleka o první katastrofu ani povodeň, která Litovel potkala. Město výrazně zasáhly ničivé záplavy, které v červenci 1997 postihly třetinu Česka a vyžádaly si 50 mrtvých. Prakticky celá Litovel kromě náměstí Přemysla Otakara se tehdy ocitla pod vodou, přerušeny byly dodávky elektřiny a problémy nastaly i se zásobováním. Škody jen na obecním majetku byly vyčísleny na 100 milionů korun.

Oblast Litovle patřila k nejzasaženějším oblastem i při záplavách, které na přelomu března a dubna 2006 způsobilo tání enormního množství sněhu a dešťové srážky v době oblevy. Stav nouze vláda vyhlásila v sedmi krajích. V celém Olomouckém kraji způsobily škody více než 859 milionů korun.

V současnosti má Litovel zhruba 9 700 obyvatel a rozprostírá se na ploše přes 46 kilometrů čtverečních. Je známá například díky tamnímu stejnojmennému pivovaru, který funguje od roku 1893. Od roku 1901 je také v Litovli gymnázium, dnes známé jako Jana Opletala. Město založil Přemysl Otakar II. kolem roku 1250. Litovlí protéká šest ramen řeky Moravy.

V červnu 2004 třetinu Litovle zpustošilo ničivé tornádo. Obrovský náraz větru o rychlosti až 332 kilometrů za hodinu tehdy lámal stromy, vyrážel dveře i okna a odnášel střechy. Nečekaná bouře v Litovli strhla nebo poškodila střechy zhruba u 50 domů a vyvrátila stovky stromů. Nápor větru nevydržely stovky oken. Velké škody vznikly také litovelskému pivovaru či strojírenské společnosti Hajdo. Celková výše škod byla v tehdejších cenách odhadnuta na 100 milionů korun.

Region Litovle byl také výrazně zasažen pandemií koronaviru. Kvůli rychle se šířící nákaze vláda od 16. do 30. března 2020 uzavřela oblast Litovle, Uničova, Červenky a přilehlých obcí na Olomoucku, kde žilo zhruba 24 tisíc lidí. Uzavření Litovelska tehdy hygienici odůvodnili až tisíci kontakty s vazbou na pozitivní případy, což bylo v té době zcela mimořádné. Lidé se nemohli pohybovat mimo bydliště, zavřené byly dálniční sjezdy a oblast střežili policisté.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Tagy: