Solidní přešlap, řekl Just k zákazu vstupu Pavljučenkovové do Česka. Haškovi navrhl klečet

WTA se podivuje nad kroky českých orgánů.

Sankce vůči ruským sportovcům

Podle novináře a spolupracovníka CNN Prima NEWS v Moskvě Jiřího Justa je neumožnění vstupu do Česka ruské tenistce Anastasii Pavljučenkovové přešlap. Připomněl, že se sportovkyně proti ruské invazi na Ukrajinu stavěla od jejího počátku. Naopak bývalý hokejista Dominik Hašek zákaz a nemožnost zasáhnout do pražského turnaje vítá.

„Pokud nebyl umožněn vstup do Česka tenistce Anastasiji Pavljučenkovové, tak to je solidní přešlap. Loni, jen pár dní po rozpoutání ruské agrese proti Ukrajině, se Pavljučenkovová veřejně vyjádřila proti válce,“ napsal na sociální síti Twitter Jiří Just. Poté se vyjádřil i pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Do Prahy nepustili ruskou tenistku Pavljučenkovovou. Agresi na Ukrajině přitom tvrdě odsoudila

„Loni, když začala ruská agrese proti Ukrajině, se necelý týden po začátku konfliktu Pavljučenkovová proti válce ostře vymezila. Považuje ji za chybu a tvrdí, že poškozuje budoucí generace Rusů. Všimla si toho i ruská média a tenistka za to sklidila mimořádnou kritiku,“ sdělil Just. Připomněl, že Pavlučenkovová je bývalá ruská jednička. Loni byla zraněna, a v žebříčku tak figuruje až na 98. místě, stále však prý patří mezi nejlepší Rusky. Dlouhodobě žije ve Francii.

Podle Justa není Pavlučenkovová jedinou tenistkou, která nesouhlasí s ruskými kroky. „Mohl bych zmínit třeba Kasatkinovou, ta také veřejně vystupuje proti válce. Dokonce udělala coming-out a ruskou politiku kritizuje i kvůli postoji vůči stejnopohlavním párům, homosexuálům. Ale sportovci žijící v Rusku se snaží k tématu války nevyjadřovat. Hrozilo by jim až 15 let vězení nebo by je čekal kariérní a sportovní postih, kdyby nesouhlasili s takzvanou speciální vojenskou operací,“ dodal.

Podle Haška WTA lže

Nad omezením startu ruských a běloruských hráček na blížícím se turnaji v Praze se podivovala i WTA (Ženská tenisová asociace, pozn. red.). Organizace ve stanovisku na Twitteru uvedla, že podle pravidel by mělo být všem hráčům umožněno účastnit se turnajů pod její záštitou na základě sportovních zásluh a bez diskriminace.

S prohlášením WTA nesouhlasí bývalý hokejový brankář Dominik Hašek. Na sociální síti vyjádřil podporu českým orgánům a organizaci poslal ostrý vzkaz. „Přestaňte lhát. Jsou to občané Ruska a Běloruska a reprezentují činy svých zemí. Tím je ruská agresivní válka, zabíjení a zločiny včetně genocidy. Jelikož mohou hrát na turnajích, další Ukrajinci a Rusové umírají. WTA za to nese plnou zodpovědnost, bude platit miliardy dolarů Ukrajincům,“ napsal Hašek na sociální síti.

Just vzápětí na Twitteru položil otázku: „Bude na podporu Pavljučenkovové Dominik Hašek klečet?“ Ten mu o několik hodin později odpověděl: „Ano, rád pokleknu, aby WTA konečně nastavila pravidla tak, aby tenistky (včetně Anastasije P.) měly možnost hrát a zároveň nebyly reklamou na válku a zločiny.“

Tagy: