Zákaz spalovacích motorů do roku 2035? EU si koleduje o p*ůser, míní Vondra

Alexandr Vondra (ODS) (Foto: Profimedia)

Europoslanec Alexandr Vondra (ODS) se ostře vymezil proti plánu Evropské unie, která by chtěla od roku 2035 zakázat nové vozy se spalovacími motory. „Nikdy pro ten nesmyslný návrh ruku nezvednu. Greta zafungovala. V Evropské komisi se zbláznili,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Evropská komise chce v budoucnu umožnit prodej jen vozů bez emisí. Skončil by tak prodej automobilů, které jezdí na naftu či benzín. Podle aktuálních plánů k tomu má dojít v roce 2035. Mnoho českých politiků však plán kritizuje, mezi nimi je i europoslanec Alexandr Vondra.

„Nikdy pro ten nesmyslný návrh ruku nezvednu. Doplatí na to především střední třída, která si elektromobily nebude moct dovolit. Čína bude přitom emise dál zvyšovat. Greta (Thunbergová, švédská klimatická aktivistka, pozn. red.) zafungovala. V Evropské komisi se zbláznili a koledují si o p*ůser, který se proti EU obrátí. Výsledkem budou sociální nepokoje,“ uvedl.

Sám by si elektromobil dovolit mohl, přesto stále jezdí autem na benzín. „Elektromobil by mi byl k ničemu. Jezdím z Česka do Štrasburku (na jednání Evropského parlamentu, pozn. red.) zhruba šest hodin, elektromobilem bych jel dvanáct,“ řekl. Vondra však není proti elektromobilitě celoplošně.

Chce to více času

Elektromobily by v budoucnu částečně podporoval v městském prostředí. „Začal bych u taxíků, České pošty či u hromadné dopravy. V těchto ohledech má stát páky a nešlo by o zbídačení obyvatelstva,“ vysvětlil.

Ohledně globálnějšího zavedení elektromobilů je podle Vondry třeba dát celé věci více času a prostor soutěže mezi jednotlivými automobilkami. Kromě elektromobility by také věnoval stejnou pozornost dalším alternativám, jako je například ježdění na vodík či plyn.

Vondra rovněž ve vysílání CNN Prima NEWS zmínil, že si zastánci plánu do jisté míry i protiřečí, protože těžba lithia, která je pro výrobu elektromobilů nezbytná, má také dopady na životní prostředí.

Tagy: