Tisíce autovraků hyzdí Česko. Starosta Novotný nevybíravě hrozí jejich majitelům

Autovrak

Už od loňska platí novela zákona o autovracích. Ta má radnicím měst pomáhat vypořádat se s odstavenými auty. Realita ovšem vypadá jinak. Autovraků jsou po České republice stále tisíce, ne-li stovky tisíc. Někteří starostové se tak uchylují k ne zcela běžným akcím. Jedním z nich je i starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS).

Novotný je svým specifickým řešením situace s autovraky na ulicích pověstný již několik let. Pražské Řeporyje dlouho trpí vysokým počtem odstavených aut a místní starosta situaci řeší po svém. Na autovraky lepí vzkazy jejich majitelům, či jim rovnou volá s tím, aby si vozy odvezli, jinak prý pro ně „přiletí UFO“. Podobně tomu bylo i u jednoho z autovraků, na které v Řeporyjích narazil štáb CNN Prima NEWS. „Odvez si to auto do p*dele, nebo si pro něj přiletí UFO a tebe čeká strašlivý mediální lynč. Starosta,“ vzkázal Novotný majiteli jednoho z autovraků.

Řeporyjský starosta novelu zákona o autovracích nepovažuje za příliš velkou pomoc, protože špatnou situaci dostatečně neřeší. Zákonodárci v novele ukládají majitelům autovraků, aby si je odvezli až v době, kdy mají vozy půl roku propadlou technickou kontrolu. „Oni se snažili, ale pořád tomu chybí k vyspělé Západní Evropě strašně moc. Potřebovali bychom, aby ta lhůta šest měsíců, kdy musíte mít neplatnou technickou, byla samozřejmě kratší,“ vysvětli Novotný pro CNN Prima NEWS.

Zajímavým způsobem situaci řeší i další radnice. Některé totiž například v místech, kde je hodně autovraků, naoko vyhlásí čištění komunikace. V takovém případě pak může odtahová služba vyřazené vozy odvézt pryč.

Jiné radnice si naopak novelu zákona proti autovrakům chválí. „Hodně nám to pomohlo. Za ten rok jsme dokázali dostat z plzeňských ulic téměř sto aut,“ sdělil CNN Prima NEWS plzeňský náměstek primátora pro dopravu Michal Vozobule (TOP 09). Ten považuje zmíněnou šestiměsíční lhůtu za přiměřenou.

Tagy: