Policejní prezident doporučil vyhradit místa pro odpůrce, tvrdí ANO. Ten se ohradil

Andrej Babiš na výjezdu s karavanem v Horní Pěně v jižních Čechách.

Tisková konference Víta Rakušana

Hnutí ANO nově na politických mítincích pokaždé vyhradí místo pro odpůrce. Ve videu na sociálních sítích to uvedl předseda hnutí a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), který minulý týden čelil podle médií na mítincích hlasitým protestům svých odpůrců. Babiš tvrdí, že opatření je na základě doporučení policejního prezidenta Martina Vondráška. Ten to ale razantně odmítá.

Babiš od začátku léta jezdí po Česku za voliči, pořídil si k tomu obytný vůz. Odmítá tvrzení, že jde o kampaň před prezidentskými volbami. Cesty podniká jako předseda hnutí ANO v souvislosti se senátními a komunálními volbami, řekl už dřív. Koncem června Babiš uvedl, že plánuje oznámit rozhodnutí ohledně své případné prezidentské kandidatury nejspíš 4. listopadu.

Odpůrci podle něj začali být vulgárnější a agresivnější. Jedná se o organizované skupiny, řekl. Uvedl také, že demonstranty často svolávají místní zastupitelé či radní z řad stran vládní koalice. Vyzval předsedy koaličních stran, aby svým voličům poslali vzkaz, aby se na mítincích chovali slušně, nebyli agresivní a nenapadali ostatní účastníky.

Policisté zaklekli školáka

Kritiku vyvolal například zákrok v Borovanech, při němž neuniformovaní policisté zaklekli na školáka, který odnesl Babišovi reproduktor, či zásah rovněž neuniformovaných policistů v Českém Krumlově. Babiš v pondělí uvedl, že ho mrzí, jakým způsobem policisté v civilu museli chlapce zadržet, a že nemohli vědět, že se jedná o autistu. Viděli podle něj pouze, že ukradl reproduktor a byl agresivní.

Zároveň bývalý premiér poznamenal, že on a jeho tým udělají všechno pro to, aby policistům práci co nejvíce usnadnili. „Nově podle doporučení pana policejního prezidenta pokaždé vyhradíme místo pro odpůrce,“ oznámil.

Vondrášek se proti tomu ohradil. Řekl, že vyhrazovat odpůrcům předem sektory by bylo protizákonné a protiústavní a že Babišovi nic takového nedoporučil. „Je naprosto nepřípustné a nezákonné stanovovat preventivně jakékoliv sektory nebo vyhrazená místa v rámci shromáždění v jejich počátku,“ řekl. Policie podle něj může zasáhnout jen v případě, že někteří lidé narušují účel shromáždění natolik, že znemožňují jeho konání, a pak je může oddělit.

Babiš poté reagoval slovy, že vycházel „z odpovědi policejního generála na páteční tiskové konferenci.“ Na té Vondrášek reagoval na dotaz, zda bude policie na budoucích Babišových setkáních oddělovat odpůrce od příznivců. „Ty dva tábory má oddělovat pořadatel, když to bude nutné, tak to bude dělat policie. A to je ta subsidiární role. My nemáme na první dobrou přebírat odpovědnost pořadatele. A jen když to pořadatel nezvládne, měl by požádat policii a policie by měla konat,“ řekl tehdy.

Sám Babiš čelí kritice

Rakušan minulý týden řekl, že bude požadovat prošetření zásahů, kázeňské postihy pro chybující policisty nebo viditelné označení policistů na podobných akcích. Premiér Petr Fiala (ODS) kvůli zákroku v pátek požádal Rakušana a ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radima Dragouna, aby chování policistů na politických mítincích v jižních Čechách prověřili.

Kritice za své chování na mítincích čelil také Babiš. Lidé na sociálních sítích sdílí video, na kterém hovoří o tom, že odpůrci na místě jeho předvolební akce jsou voliči vládních stran Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN. Mluví o nich v té souvislosti jako o „fašistech a nacistech“. V pondělí Babiš poznamenal, že je mu líto, že hovořil zkratkovitě o jednom komentáři v deníku Právo.

Vondrášek v návaznosti na zásahy na mítincích jednal s krajskými a územními policejními řediteli. Velitelé městských a obvodních policejních ředitelství a územních odborů dostanou školení o zásazích a přítomnosti policie na shromážděních. Jednodenní školení začnou tento měsíc a zúčastní se jich zhruba 240 policistů. Na webu to oznámil mluvčí policejního prezidenta Jozef Bocán.

Tagy: