Student natočil učitelku, která tvrdila, že se v Kyjevě nic neděje. Škola ho nepotrestá

Základní škola v Praze 6 nepotrestá žáka, který nahrál učitelku českého jazyka, jak v hodině slohu šíří mezi studenty dezinformace ohledně války na Ukrajině.

Novinky kolem učitelky podporující válku

Základní škola v Praze 6 nepotrestá žáka, který nahrál učitelku českého jazyka, jak v hodině slohu šíří mezi studenty dezinformace ohledně války na Ukrajině. Jeho potrestání žádá právě učitelka, kterou za výroky ze školy chtějí vyhodit. Žákům mimo jiné tvrdila, že se v Kyjevě nic neděje.

K incidentu došlo na základní škole v Praze 6, a to v hodině výuky slohu. „Ve výuce měla paní učitelka říkat dětem věci, které nebyly v souladu s názory školy,“ uvedla ředitelka Renata Reidlová. Mělo jít například o výroky, že mrtví na Ukrajině jsou pouhými herci anebo že Rusové byli v doněcké oblasti stahováni z kůže ukrajinskými nacisty. Ředitelka školy češtinářce okamžitě zakázala vyučovat.

„Své ‚postavení mimo službu‘ vnímám jako alarmující popření všech demokratických principů a svobod v tomto státě a bezprecedentní omezení slova a názoru,“ uvádí v prohlášení učitelka. Najala si proto právničku a chce se bránit. A žádá potrestání žáka, který nahrávku pořídil. Podle ředitelky však byla nahrávka pořízena ve veřejném zájmu, žákovi tedy nic nehrozí. Svůj předmět ale češtinářka prý učila dobře, shodli se oslovení kolegové.

Na dotaz, zda by vzala učitelku zpět, pokud by své osobní názory nezmiňovala během výuky, odpověděla ředitelka jasně. „V tuto chvíli připravujeme podklady pro ukončení pracovního poměru,“ uvedla. Od dalšího zdroje se CNN Prima NEWS dozvěděla, že někteří učitelé za češtinářkou stojí a kauza je rozhořčila. Případ s největší pravděpodobností skončí u soudu.

Kdo spor může vyhrát?

„Kdyby to chtěla hájit, jako že jde o otevření nějaké diskuse, je to podle mě neudržitelné a pravděpodobně žádný soud by to neakceptoval,“ uvedl advokát Tomáš Sokol. Advokátka Klára Long Slámová dodala, že stížnost na žáka může češtinářce u soudu přitížit.

Podle jiného právníka jsou ale šance učitelky v případě napadení výpovědi naopak značné. „Vůbec nepatří do škol, aby byli žáci motivováni k tomu, aby udávali své učitele. Myslím, že je to začátek konce svobody a začátek totalitních praktik,“ míní advokát Radek Suchý. Češtinářku i její právničku se redakce CNN Prima NEWS snažila kontaktovat, odpověď od ní ale nedostala.

Tagy: