Zaostáváme, čeká nás dlouhá práce. Nad britským arzenálem supí už i tamní ministr obrany

Americký generál v minulých dnech inkognito varoval Velkou Británii, že svět už nevnímá armádu Spojeného království jako vůdčí vojenskou sílu. Je podle něj zapotřebí zastavit škrty a modernizovat arzenál. Když informace o políčku unikla do médií, opřel se do stavu armády i britský ministr obrany Ben Wallace.

Informace o tom, že Velká Británie posílá Ukrajině tanky a další těžkou techniku, možná vytváří pocit, že sklady Spojeného království přetékají špičkovými stroji. Pravda ale bude nejspíš docela jiná. Velká Británie totiž podobně jako většina evropských zemí v posledních letech obranu a armádu dost zanedbávala, což se projevovalo zejména finančními škrty.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putin mi hrozil raketovým útokem, tvrdí britský expremiér Johnson. Lež, reaguje Moskva

Úpadek britské armády je údajně tak značný, že přestává být konkurenceschopná. Nejmenovaný americký generál měl varovat britské ministerstvo obrany, že Londýn už nemá bojové síly nejvyšší úrovně. „Armáda už nezvládne bránit Velkou Británii ani její spojence,“ měl uvést.

Střelba do vlastních řad

Zpráva o tomto dopisu unikla do médií, na americko-britskou komunikaci upozornila televize Sky News. Kauza se tak stala nepříjemným budíčkem pro britskou vládu. Do kritiky stavu armády se následně pustil dokonce samotný ministr obrany Ben Wallace.

Šéf obranného resortu pro Sky News sdělil, že britská armáda „zaostává za konkurencí“ a potřebuje investice. Wallace ale vidí problém v tom, že transformace armády nemůže proběhnout ze dne na den, naopak to vyžaduje mnohaletou vytrvalou práci.

Při navyšování armádního rozpočtu se Londýn také bude muset rozhodnout, zda bude vyvíjet vlastní techniku, anebo ji nakoupí od spojenců.

„Existují pouze dvě země na světě, které si mohou dovolit udržovat nepřetržitě výrobní linky – Čína a Spojené státy. Samozřejmě můžeme hledat investice v zahraničí, ale to pak zanikne britský obranný a letecký průmysl a my nebudeme schopní zajistit našim jednotkám přesně to vybavení, které potřebují. Takže musíme najít určitý kompromis,“ sdělil Wallace pro Sky News.

Na políček amerického generála reagoval i britský premiér Rishi Sunak. Podle něj britská armáda navzdory kritice nadále zůstává špičkovou silou.

Tagy: