Tři roky od brexitu: Odejít z EU byla chyba, myslí si stále více Britů

Přesně před třemi lety – 31. ledna 2020 – skončilo členství Velké Británie v Evropské unii. Premiér Rishi Sunak při příležitosti tohoto výročí prohlásil, že Spojenému království se daří využívat příležitostí, které mu opuštění bruselského bloku nabídlo. Toto prohlášení ale nejde ruku v ruce s průzkumy veřejného mínění.

„Za tři roky po odchodu z Evropské unie jsme udělali významný pokrok při využívání svobod, které nám brexit umožnil při řešení generačních výzev. Spojené království si sebevědomě razí cestu nezávislého národa,“ komentoval šéf britské vlády tříleté výročí brexitu.

Sunakův názor se ale tak úplně neodráží v britské veřejnosti. Čím dál více lidí si totiž začíná myslet, že brexit byla chyba. A novináři už pro tento stav mají nové slovo – „bregret“ (lítost z brexitu).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Karel III. otočil, prince Harryho na korunovaci chce. Zároveň chystá reakci na jeho knihu

Odpůrců brexitu přibývá

Prounijní náklonost Britů sice není nijak drtivá, trend je ale zřejmý. Vůbec největší zastání měl brexit u britských občanů na začátku léta roku 2021. Tehdy rozhodnutí odejít z Evropské unie kvitovalo 53,7 procenta obyvatel. Jenže od té doby se objevuje čím dál více Britů, kteří odchodu ze struktur Bruselu litují. Informoval o tom list The Guardian.

Lednové průzkumy veřejného mínění totiž ukazují, jak moc se názory Britů na unii za poslední dva roky proměnily. Informovala o tom společnost Ipsos, která je světovým lídrem v oblasti průzkumu trhu.

„Z nového průzkumu Ipsosu, který byl proveden tři roky poté, co Británie formálně opustila Evropskou unii, vyplývá, že 45 procent dotazovaných se domnívá, že brexit se vyvíjí hůře, než dotyční očekávali,“ uvedla společnost na svém webu.

Ještě v roce 2021 si přitom většina Britů myslela, že brexit probíhá zhruba tak, jak se dalo čekat. Je pochopitelné, že roste nespokojenost v řadách občanů, kteří chtěli v Evropské unii zůstat. V půlce roku 2021 bylo z těchto voličů nespokojených s pobrexitovým vývojem 47 procent z nich, teď už je to 66 procent.

Lhali nám, stěžuje si zastánkyně brexitu

Změnu pohledu Britů na brexit způsobují ale primárně lidé, kteří v minulosti hlasovali pro možnost, aby Spojené království unii opustilo. Z těchto voličů byla v roce 2021 s vývojem událostí nespokojená jen desetina, teď už je nespokojených 26 procent z kdysi zatvrzelých odpůrců Bruselu. Podobné výsledky ukazují i jiné průzkumy.

Jednou z těch, kdo změnili názor, je i Angličanka Judy Thomas. „Až je mi trapné říct, že jsem hlasovala pro brexit. Zjevně nám opravdu hodně lhali. Byla to velká chyba, cítím se jako hlupák. Způsobilo to hodně věcí. Všichni ti lidé, kteří museli opustit zemi, všichni ti lékaři a sestřičky. Pak tu máte kamiony na dálnicích. Je toho zkrátka moc,“ sdělila pro BBC.

V rozdělené Velké Británii ale nadále zůstávají miliony lidí, podle kterých byl odchod z Evropské unie dobrý nápad. „Svět se od referenda velmi změnil. Vezměte si Ukrajinu nebo covid. Ale osobně si myslím, že bych stejně hlasoval pro brexit. Věřím v tuto zemi. Jen si hodně lidí myslelo, že to bude okamžitá změna, jenže to chce čas. Musíte hrát dlouhou hru,“ řekl zastánce brexitu pro britské veřejnoprávní médium.

Tagy: