Den se zásahovkou: Jezdí k nejnebezpečnějším pachatelům. Jak často její členové střílejí?

Jde z nich strach a většinou skrývají tvář. Členové policejní zásahové jednotky mnohdy nasazují vlastní životy a stojí proti nebezpečným pachatelům. Specialisty policie povolává všude tam, kde je potřeba rychlý a nekompromisní zásah. S Královéhradeckou zásahovkou strávil den reportér Krimi zpráv Patrik Buňka.

Zásahová jednotka vyráží do akce v těch nejrizikovějších případech. Jezdí tam, kde hrozí nějaké nebezpečí. Členové hradecké jednotky patří mezi ty nejlepší. Jak vypadá jejich běžný trénink? „Plán je jasný na celý týden. Jde o tělesnou přípravu, o nějaké taktické věci, což je základ naší práce. Pak se věnujeme specializací, například na výškové práce či na pyrotechniku,“ přiblížil činnost zásahové jednotky její příslušník.

Samozřejmostí je také výcvik střelby. „Dvakrát až třikrát do týdne jezdíme střílet, na střelnici jsme tedy docela často, ostatně zasahujeme proti zvlášť nebezpečným pachatelům,“ dodal.

Na všechny kolegy musí být v týmu jednotky absolutní spoleh. Dostat se ke specializované policejní jednotce ale není jednoduché, a to po fyzické ale i psychické stránce. „Pokud chce někdo pracovat u zásahové jednotky, musí počítat s tím, že ho čeká náročné výběrové řízení a následně tříměsíční stáž,“ vysvětlila mluvčí Policie ČR Královéhradeckého kraje Lucie Konečná.

Podle příslušníka zásahové jednotky je první týden fyzicky velmi náročný, nováček se oťukává a dostává do těla. „Druhý týden je to to samé, většinou ho uchazeč stráví na střelnici. Nastupuje u něj spánková deprivace a psychické a fyzické vyčerpání,“ popsal nelehké začátky člen zásahové jednotky.

A i přesto, že policista tím vším bezpečně projde, nemá práci u jednotky ještě zaručenou. Bojovníci ho nejdřív musí přijmout mezi sebe. Všichni si musí stoprocentně věřit.

Členové zásahové jednotky jsou neustále ve střehu. Do akce je mohou povolat kdykoliv. „Jsme v pohotovosti vlastně pořád. Kdyby teď někdo zavolal, okamžitě vyrazíme na místo,“ sdělil jeden z nich.

Tagy:
Krimi zprávy krimi Královéhradecký kraj zásahová jednotka Lucie Konečná Policie České republiky Zásahová jednotka