Putin na frontě vyhlásil vánoční příměří. Je to cynická past, reagují Ukrajinci

Ruská armáda na Ukrajině zastavila palbu. Ruská média informují, že se tak stalo na přímý rozkaz prezidenta Vladimira Putina, který jednostranně vyhlásil klid zbraní na 6. a 7. ledna, kdy se letos slaví pravoslavné Vánoce. Kyjev však Ruskem vyhlášené příměří odmítá a považuje jej jen za manévr, během něhož by Rusové chtěli nerušeně doplnit stavy a munici svým jednotkám na bojišti. Po vánočním příměří před Putinem volal i moskevský patriarcha Kirill, který patří mezi jeho podporovatele a z války na Ukrajině viní zejména Severoatlantickou alianci (NATO).

Ruská média v pátek v poledne moskevského času oznámila, že příměří již začalo platit. „Dnes v poledne začalo platit příměří podél celé linie dotyku, pokračovat bude do 7. ledna,“ zaznělo ve vysílání ruské televize Rossija-1.

Příkaz vydal ruský prezident Vladimir Putin, krátce po slovech moskevského patriarcha Kirilla, který apeloval na obě strany, aby se během Vánoc nebojovalo. Podle Putina se ruské síly nemají pouštět do střetů s Ukrajinci od pátečních 12:00 hodin tamního času (10:00 SEČ), a to na následujících 36 hodin.

Kyjev rozhodnutí Moskvy odmítl. „Ruská ortodoxní církev není autoritou pro světové pravoslaví a chová se jako válečná propaganda. Volala po genocidě Ukrajinců, podněcovala masové vraždy a požadovala ještě větší militarizaci v Ruské federaci. Jejich prohlášení o ‚vánočním příměří‘ jsou tím pádem jen cynickou pastí a elementem propagandy,“ reagoval na slova moskevského patriarchy Mychajlo Podoljak, poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ukrajinci dodali, že vyhlášené příměří respektovat nehodlají, přistoupili by na něj pouze v případě, že by ruské síly opustily území Ukrajiny.

Že by Rusko příměřím chtělo jen zajistit klidné svátky v době války nevěří ani americký prezident Joe Biden. „Zdráhám se reagovat na cokoliv, co Putin říká. Přijde mi zajímavé, že byl ochoten bombardovat nemocnice, školky a kostely 25. prosince i na Nový rok,“ uvedl šéf Bílého domu. Dodal, že Putin se tímto tahem pouze snaží „popadnout dech“.

Americký Institut pro studium války (ISW), který již delší dobu denně rozebírá situaci na frontě, sdělil, že Moskva se snaží pouze umožnit odpočinek svým vysíleným jednotkám, případně si chce zajistit poklidný přísun posil a munice. „Taková operace by přinesla nepoměrnou výhodu ruským silám a připravila by Ukrajinu o iniciativu,“ uvádí analytici.

NATO konflikt eskaluje, tvrdil moskevský patriarcha

Před Putinem po vánočním příměří volal moskevský patriarcha Kirill. „Já, Kirill, patriarcha Moskvy a celého Ruska, apeluji na všechny zúčastněné strany bratrského konfliktu, aby zastavily palbu a umožnily učinit vánoční příměří od 12:00 hodin 6. ledna do 24:00 hodin 7. ledna, aby tak všichni ortodoxní lidé mohli navštívit bohoslužbu,“ uvedl Kirill.

Patriarcha patří mezi podporovatele ruského prezidenta Vladimira Putina a kremelské propagandy. Naprosto jasně se staví proti Ukrajině a jejím západním spojencům, kteří Kyjevu dodávají zbraně či humanitární materiál.

Na jaře loňského roku dokonce podle ruské agentury TASS poslal dopis generálnímu sekretáři Světové rady církví Ioanu Saucovi, který je rovněž vyznavačem pravoslaví z Rumunska. V dokumentu kritizoval státy Severoatlantické aliance (NATO), že napětí na Ukrajině „eskalují“. Kirill v textu osočil západní mocnosti, že proti sobě staví „bratrské národy – Rusy a Ukrajince“.

Ukrajinská pravoslavná církev byla až do května loňského roku podřízená právě moskevskému patriarchátu. Kvůli ruské invazi na Ukrajině se tamní odnož ortodoxní církve s Moskvou oficiálně rozešla a agresi odsoudila.

Žádné příměří ani na Nový rok

Boje mezi Moskvou a Kyjevem prakticky od zahájení invaze neustaly. Rusko ostřelovalo ukrajinská města i během Nového roku, kdy si pravoslavní věřící dávají dárky. Stejně tak i Ukrajinci přímo na Nový rok pálili dělostřelectvem na ruské pozice v Makijivce.

Podařilo se jim zasáhnout muniční sklad a rovněž ležení ruských sil, které se nacházelo hned vedle. Rusové doposud přiznali 89 mrtvých, ale i vojenští blogeři věrní Moskvě hlásí, že tento počet považují za hodně podhodnocený. Oproti tomu Ukrajinci tvrdí, že při úderu zahynulo na 400 ruských vojáků a dalších 300 utrpělo zranění.

Tagy: