Na Česko se řítí razantní oteplení. Rtuť teploměru bude šplhat k jarním hodnotám

O víkendu se výrazně oteplí, teploty se dostanou až na 10 °C, uvádí ve své předpovědi Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Kromě vysokých teplot ale musíme počítat s přeháňkami. Na horách sněhovými, v nižších polohách bude pršet.

pátek bychom měli zažít poslední záchvěv zimy před výrazným oteplením. „Ve vyšších polohách může sněžit a bude to tento týden jediný den, kdy se můžeme potkat se sněhovými vločkami,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS meteorolog Josef Hanzlík. V nížinách by měly padat srážky smíšené, které budou postupně přecházet v déšť. Po celý den bude zataženo až oblačno. Teploty se budou pohybovat mezi 1 a 5 °C, v 1 000 metrech na horách bude kolem −2 stupňů.

Do pátečních 9 hodin platí výstraha před náledím, které se může na mokrých silnicích tvořit při poklesu teplot po nulu, varoval ČHMÚ.

ČTĚTE TAKÉ: Dočkáme se bílých Vánoc? Podívejte se, kde by podle expertů mohlo na Štědrý den nasněžit

O víkendu nás čeká oteplení, uvádí meteorologové. V sobotu v noci se teploty sice budou pohybovat mezi 0 a 4 °C, ale během dne budou stoupat až k sedmi stupňům Celsia. Obloha zpočátku zůstane zatažená až oblačná, později se však mohou mraky protrhat na polojasno. Počítat musíme také s přeháňkami – padat bude déšť se sněhem, případně jen sníh.

Ještě o něco tepleji bude v neděli. Má být sice pod mrakem, na teploměru ale naměříme od pěti do devíti stupňů. Sněžit by mohlo jen v polohách nad 1 000 metrů nad mořem a spíše na severovýchodě. V nižších polohách musíme počítat s deštěm nebo srážkami smíšenými.

Vysoké teploty budou provázet i poslední týden před Vánoci. V pondělí meteorologové předpovídají polojasno až oblačno, místy s mlhami. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 6 a 10 °C. Takové počasí vydrží prakticky až do poloviny příštího týdne.

PODÍVEJTE SE: Kousek od smrti. Řidič natočil ničivé tornádo, živel pár metrů od něj měnil vše ve spoušť

Tagy: