Francií otřásla vražda dívky. Tělo bylo zakopáno v parku, podezřelý Maročan měl být vyhoštěn

Tělo zavražděné studentky bylo nalezeno v Buloňském lesku.

Paříž v obležení strachu

Francouzští policisté ve spolupráci se švýcarskými kolegy dopadli v úterý muže podezřelého z víkendové vraždy 19leté studentky v Paříži. Dvaadvacetiletý Maročan měl podle vyšetřovatelů dívčiny ostatky po vraždě ledabyle zahrabat v parku známém jako Buloňský lesík na okraji francouzské metropole, kde je v sobotu našli příbuzní dívky. Podezřelý pachatel byl začátkem září propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za znásilnění, a měl být vyhoštěn. Před úřady se skrýval, uvedla francouzská média.

Naposledy spolužáci viděli dívku jménem Philippine v pátek v areálu univerzity Dauphine, kde studovala ekonomii, informoval web Le Point. Dívka měla jet na víkend domů do města Montigny ležícího zhruba 30 kilometrů od Paříže. Jelikož odpoledne domů nedorazila a ani nereagovala na zprávy, její rodina se rozhodla zalarmovat policii.

ČTĚTE DÁLE: Znásilňoval manželku „Monstra z Avignonu“, nyní popsal zvrácené detaily. Jak se seznámili?

V sobotu se pak příbuzní dívky vydali na vlastní pěst pátrat do Buloňského lesíku, kde byla zaznamenána poslední lokalizace jejího telefonu. V porostu mezi cestičkami pak skutečně objevili její tělo, napůl zahrabané v zemi a přikryté listím.

„Je to strašlivá zpráva. Učila jsem ji loni celý rok, vídaly jsme se prakticky denně,“ uvedla pro deník Le Parisien bývalá přednášející zavražděné dívky Clara Giordaniová. „Byla to skvělá studentka a najednou tu není. A zmizela za tak děsivých okolností,“ dodala zdrceně.

Policie případ vyšetřuje jako úmyslné zabití. Zároveň se vyšetřovatelé snaží objasnit, co se dělo od chvíle, kdy dívka po obědě odešla s batohem z areálu univerzity a zamířila na nedaleké nádraží. Zvláštní je, že Buloňský lesík se nachází zcela opačným směrem.

„Několik lidí se zmínilo, že ten den vidělo vysokého silného muže s tmavými vlasy jít směrem k lesíku,“ přiblížila novinářka Melanie Vecchiová ve vysílání televize BFM TV. Vecchiová měla možnost mluvit se studenty a s lidmi, kteří se v pátek pohybovali v okolí univerzity. Svědky zarazilo, že muž měl na obličeji roušku a nesl v ruce krumpáč.

Podezřelý měl být vyhoštěn zpět do rodného Maroka

Podezřelého Maročana Tahu O. zadržela švýcarská policie v úterý na nádraží v Ženevě. Do Francie přišel legálně v roce 2019. Ve stejném roce byl odsouzen na sedm let za znásilnění 23leté dívky.

Z trestu si odpykal pět let a po propuštění na začátku září měl být vydán zpět do Maroka. Tamní úřady ovšem vydaly souhlas s repatriací až tři dny po jeho propuštění. V tu chvíli už se po Tahovi slehla zem.

Vraždu Philippine řeší i francouzští politici. „Tváří v tvář této tragédii, které předcházela řada dalších, nemůžeme (čin) pouze odsoudit nebo se rozzlobit,“ uvedl ve středu na síti X ministr vnitra Bruno Retailleau. Podle něj je úkolem veřejných činitelů, aby zajistili zlepšení výkonu spravedlnosti a ochránili bezpečí Francouzů. „Pokud je třeba změnit pravidla, změňme je,“ dodal ministr.

Podezřelý Maročan je v současné chvíli ve švýcarské vazbě. Zatím není jasné, kdy bude vydán do Francie k dalšímu vyšetřování.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Krev obětí tekla stropem. „Blonďatá bestie“ Jaroslava Fabiánová chladnokrevně vraždila muže

Tagy:
policie Francie vražda Maroko Paříž univerzita Česko trestná činnost Parlament České republiky Avignon Boulogneský lesík Bruno Retailleau trestná činnost, právo a spravedlnost vymáhání práva vyšetřování trestné činnosti