Zbavme se otroků. Rusové svobodu neznají a šli na smrt, prohlásil Zelenskyj

Ruští vojáci nevědí, co to je svoboda. Prohlásil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při svém novém poselství občanům své země. „Byli sem nahnáni, upřímně řečeno, jako by byli odsouzeni. Odsouzeni k smrti, odsouzeni k potupě,“ řekl Zelenskyj. Apeloval také na všechny Ukrajince, aby ze své země vyhnali „otroky“.

Zelenskyj vyzdvihl práci a odhodlání ukrajinské armády. „Nepřítel se pomalu snaží přesunout. Někde přejít do ofenzivy. Někde se zmocnit naší silnice. Někde překročit řeku. Ukrajinská armáda dobře tyto pokusy odráží. A zadržuje okupanty,“ popsal ukrajinský prezident.

„Další nepřátelské letadlo bylo sestřeleno v Charkovské oblasti. Naše armáda už sestřelila tolik ruských letadel a vrtulníků, že se lze jen ptát: Co mají jejich piloti také místo mozku, jen prázdno? ,Také‘ říkám záměrně, protože místo srdce mají prázdnotu určitě. Místo duše a místo všeho, co dělá člověka člověkem,“ zdůraznil Zelenskyj.

Ukrajinská hlava státu charakterizovala vojáky ruské armády následovně: „Ruští vojáci ani nevědí, jaké to je být svobodný. Byli sem nahnáni, upřímně řečeno, jako by byli odsouzeni. Odsouzeni k smrti, odsouzeni k potupě,“ řekl ukrajinský prezident.

Chersone, drž se

Ve videu zveřejněném v pondělí večer Zelenskyj apeloval na obránce ukrajinských měst. Mimo jiné zmínil město Cherson, kde ruská armáda zaútočila na lidi demonstrující proti invazi. „Chersone, drž se. Na tyto výstřely nikdy nezapomeneme. Výstřely ve vašem městě. Všichni jsme byli s vámi na vašem náměstí a ve vašich ulicích. Čtyřicet milionů Ukrajinců. Miliony a miliony Ukrajinců na celém světě. Všichni jsme vás viděli, jak pevně stojíte. Viděli jsme, kdo jste. Všichni jsme cítili, jak chcete znovu získat svobodu,“ pokračoval ukrajinský prezident.

„Obracím se na všechny Ukrajince. Ať jsme kdekoli. Udělejte vše pro ochranu našeho státu. Abyste zachránili náš lid. Bojujte. Bojujte a pomáhejte. Vyžeňte ty otroky. Vyžeňte okupanty. Aby Ukrajina žila. Abychom s ní žili my všichni. Svobodně a v míru, který tolik milujeme. Sláva Ukrajině,“ dodal na závěr Zelenskyj.

Tagy:
válka armáda smrt video vojáci invaze prezident Ukrajina otrok proslov pilot Volodymyr Zelenskyj Rusko Rusové Ukrajinci Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace Charkovská oblast