Zbraní na Ukrajinu jsme dodali málo. Napadená země má mnohem větší potřeby, míní Votápek

Analytik mezinárodních vztahů a bývalý diplomat v pořadu 360° Vladimír Votápek na CNN Prima NEWS

360° 6.7.2023

Pro ukrajinské potřeby nemůže množství zbraní, které Česká republika poskytla, stačit. Řekl to bývalý generální konzul a analytik Vladimír Votápek (Piráti) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Exministr zahraničí Cyril Svoboda ocenil, že česká diplomacie dokázala zprostředkovat návštěvu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Votápek se pozastavil nad slovy českého prezidenta Petra Pavla, který ve své řeči na čtvrteční tiskové konferenci uvedl konkrétní čísla poskytnutých zbraní a munice. Podle něj se jednalo o posunutí hranice, co je veřejně známé. „Kromě dodávek munice je důležité také zbraně opravovat. Jsme přesvědčen, že česká a ukrajinská strana si má co říci k vybudování kapacit na opravu ukrajinských zbraní, aby dopravní cesty byly co nejjednodušší,“ řekl Votápek na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: OBRAZEM z Chersonu: Po velké vodě zbyla jen spoušť, mrtvá těla a rybí smrad, líčí svědci

Analytik také konstatoval, že naše dodávky zbraní nemohou pomoci Ukrajině k zásadním zlomům na bitevním poli. „Z hlediska našich skladových zásob to jistě není málo. Z hlediska ukrajinských potřeb je to zcela nepochybně málo. A to nejen proto, že ve válce každá armáda má málo zbraní a munice. Ruská převaha je prostě zdrcující a napadená země má mnohem větší potřeby,“ dodal Votápek.

Bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda hovořil zejména o úspěchu české diplomacie. Podle něj je dobrou vizitkou, když do země přijíždějí hlavy cizích států. „Je to potvrzení nadstandardních a přátelských vztahů a vzájemné podpory. Čekají nás ale velké úkoly a je potřeba sladit noty,“ pronesl Svoboda s tím, že v řadě evropských zemí se budou konat volby a budoucí uspořádání Evropy zatím není jasné.

Další z bývalých ministrů zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) uvedl, že jedním z hlavních témat cesty Volodymyra Zelenského do Prahy byly dodávky zbraní. „Připomínám, že náčelník generálního štábu Karel Řehka i ministryně obrany Jana Černochová (ODS) prozradili, že jsou schopni ještě něco ze skladů vyškrábnout,“ pravil Zaorálek.

Podle něj se tak důležitější schůzky ještě odehrají, protože ukrajinský prezident se sejde i s premiérem Petrem Fialou (ODS). Domnívám se, že jsme země, která je schopná něco nabídnout. „Souvisí to totiž s naší obranyschopností,“ dodal.

Tagy: