OBRAZEM z Chersonu: Po velké vodě zbyla jen spoušť, mrtvá těla a rybí smrad, líčí svědci

Následky mohutných záplav v Chersonské oblasti, druhá polovina června 2023

Válka na Ukrajině (2. 7. 2023)

Voda zmizela, trápení a smutek ale zůstávají. Měsíc od poničení Kachovské přehrady a velké potopy v Chersonské oblasti se civilisté vracejí do svých domovů – nebo spíš k tomu, co z nich zbylo. Voda některé budovy poškodila natolik, že jsou už jednoduše neobyvatelné. Ulice vesnic i měst, které se potýkaly se záplavami, nyní lemují silné vrstvy bahna, těla domácích mazlíčků či říčních ryb. „Na slunci se vysušují a rozkládají, létají kolem nich mouchy a je to nesnesitelný smrad,“ svěřila se redakci CNN Prima NEWS ukrajinská dobrovolnice Kataryna Tkačenková.

Ještě na konci května seděla ve starší, ale útulné kuchyňce a pila se svou babičkou čaj. Uběhl pouhý týden a z rodinného domu na předměstí Chersonu šla vidět jen střecha. Kataryna Tkačenková už měsíc pomáhá se záchrannými operacemi a úklidy v zatopených oblastech, práce je podle ní ještě více než dost. Ze zmíněného domu, kde bydlela její babička, si už prý odnesla všechno, co mělo i po velké vodě alespoň nějakou hodnotu. Moc toho nebylo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Moskva odvezla z Ukrajiny až 700 tisíc dětí. Našly u nás úkryt, zdůrazňuje ruský pohlavár

„Hlavně rodinné šperky, staré sošky po dědovi a podobné předměty, které pro nás mají nějakou hodnotu. Elektronika je kompletně zničená, obrazy a nábytek taky. Prarodiče měli skromný, starší dům, ale měli to tam rádi. Teď je to pryč, všude smrdí bahno a rybina. Není tam bezpečně, celou dobu jsem se bála, že mi něco spadne na hlavu,“ svěřila se redakci CNN Prima NEWS lámavou češtinou 27letá dobrovolnice. V Česku žila několik let, po začátku ruské invaze se ale rozhodla vrátit do rodného Lvova a občas zamíří k Chersonu, kde se zapojuje do humanitárních operací.

Zatímco se pozornost světa po měsíci přesunula zpět na ukrajinské frontové linie, lidé v Chersonské oblasti se podle ní snaží najít odpověď na otázku, jestli se pokoušet zachránit své staré domy, nebo se rovnou odstěhovat jinam. Nejhůře jsou na tom civilisté z malých vesnic, které potopa možná natrvalo smazala z mapy. Pole jsou plná kontaminované vody a odpadu, z domů zbyly jen zatuchlé trosky. Důvodů, proč zůstat, je pro některé Ukrajince opravdu málo.

„Když půjdete blíž k Dněpru, uvidíte na ulicích těla psů a koček, občas i nějakou kozu nebo krávu, které se nepodařilo zachránit. Jsou to velká a těžká zvířata, neměla šanci se zachránit a naše hospodářství bude hodně trpět. Na zemi jsou ještě mrtvé ryby. Na slunci se vysušují a rozkládají, létají kolem nich mouchy a je to nesnesitelný smrad. A hodně nám tu práci komplikují silné vrstvy bahna, jsou úplně všude. Špatně se to čistí,“ popsala Tkačenková každodenní strasti, s nimiž se musí nejen ona, ale také ostatní dobrovolníci v oblasti potýkat.

Na otázku, co lidem chybí nejvíce, paradoxně odpovídá, že čistá voda. „Samozřejmě musíme pít, je léto. A vodou čistíme všechno od bahna. Naštěstí nám chodí velká pomoc z Polska i Česka, takže zatím si vystačíme. Ještě se nám hodí také lopaty, trakaře a další pomůcky, které nám ulehčí odklízení,“ vyjmenovala redakci.

Rusové ostřelují dál

Slova Kataryny Tkačenkové potvrdil i ukrajinský dobrovolník Pavel „Paša“ Zatulin. V Česku žil přes 27 let, nyní ovšem pomáhá ve válkou zkoušené Chersonské oblasti pod hlavičkou české neziskové organizace Team 4 Ukraine. Podotkl, že hladina vody je už skoro na stejné úrovni jako před zničením Kachovské přehrady. Tím ale problémy ani zdaleka neskončily.

Nejen na venkově, ale také přímo v Chersonu, půjde nejeden dům nenávratně k zemi. Voda je poničila natolik, že už se nedají zachránit. „Většinou jde o staré baráky, které nemá cenu opravovat nebo čistit. U nových začali lidé likvidovat následky potopy, starých je ale spousta – hlavně kolem řeky a ve vesnicích,“ přiblížil dobrovolník současnou situaci redakci CNN Prima NEWS.

Projekty T4U V posledních týdnech jsme vás informovali o aktuálních projektech, na které nyní zaměřujeme své úsilí ✌️....

Posted by Team4Ukraine / Команда Для України on Thursday, June 29, 2023

„Je to hrozné. Venku se ještě dá uklidit, uvnitř baráku je to mnohem více práce. Všechno je kontaminované, všude je bahno,“ pokračoval. Tam, kde dříve byla voda, se podle něj nyní dá přejít suchou nohou. „Bůh ví, co se děje na levém břehu řeky – jestli Rusové vůbec evakuují civilisty,“ pozastavil se nad tím, jak na tom jsou nepřítelem obsazené lokality.

Snahu dobrovolníků navíc komplikuje ruské ostřelování celé oblasti. Okupanti nešetřili humanitární pracovníky ani před měsícem, když se snažili evakuovat obyvatele ze zatopené oblasti. „Nestřílí už cíleně, jen si řeknou orientačně směr. Lítá to kamkoliv. Možná něco během hovoru uslyšíte,“ řekl Zatulin po telefonu.

Co se ovšem týče smrtícího raketového útoku na pizzerii v Kramatorsku, zde věří, že šlo o domluvený cíl, nikoliv náhodu. Rusové totiž věděli, že podnik navštěvuje spousta ukrajinských vojáků. „Byl jsem tam tolikrát. Byla krásná a moderní. Jsou to svi*ě, škoda mluvit,“ konstatoval ukrajinský dobrovolník. V závěru telefonátu dodal, že je na své pouto s Českou republikou hrdý – i proto, že se Češi ukázali jako velcí podporovatelé ukrajinského snažení. „Hodně nám pomáhají,“ uzavřel Zatulin.

Pokud byste měli zájem podpořit iniciativu Team 4 Ukraine, která se věnuje pomoci Ukrajině a humanitárním aktivitám, můžete dobrovolníkům přispět na český transparentní účet 2801169198/2010. Další informace najdete na stránkách projektu.

Tagy:
voda povodeň Ukrajina dobrovolníci humanitární pomoc záplavy Rusko Ukrajinci Chersonská oblast válka na Ukrajině Nova Kachovka ruská invaze na Ukrajinu Kachovská přehrada Team 4 Ukraine