Zdechovský: Všechny materiály schvalované Babišovou vládou na sobě měly nápis Green Deal

Europoslanec  KDU-ČSL Tomáš Zdechovský

360° (204)

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) se ostře ohradil proti výrokům bývalého ministra obchodu a průmyslu Karla Havlíčka (ANO). Ten prohlásil, že sice Česko nemá „Fialovu drahotu“, ale „Fialovu bezradnost“. „Nevím, kde jste seděl, ale zelenou politiku rozhodovala vláda se jménem Andreje Babiše. Buď jste nedával pozor, nebo nečetl materiály, ale všechny na sobě měly napsáno Green Deal,“ prohlásil Zdechovský v pořadu 360°.

Na dotaz, zda je nová vláda na řešení energetické krize připravena, Havlíček podotkl, že jí nikdo nemůže vysoké ceny vyčítat. „Není to ‚Fialova drahota‘, ten na tom nemá žádnou vinu. Můžeme jí ale vyčítat bezradnost, je to ‚Fialova bezradnost‘, kdy nedělá prakticky nic, aby pomohla občanům. To, co vytvořila, pomůže jen zlomku domácností,“ prohlásil bývalý ministr.

Dodal, že se na desetinásobně vyšší cenu plynu nemůže nikdo připravit. „To nejde nikomu vyčítat. Když spekulují USA, Rusko, projevuje se počasí a všechny další faktory, tak je to realita. Vládě ale můžeme vyčítat zbrklý úprk k zeleným dohodám,“ doplnil.

Fiala musí pracovat s růstem cen, tvrdí Havlíček

Proti jeho slovům se však ostře ohradil europoslanec. „Z pana Havlíčka jsem překvapený. Pardon, ale vyčítat Fialovi cokoliv, třeba že nic nedělá, když ve funkci není ani dva měsíce, je nesmysl. Vy jste navrhli plošné odpuštění DPH, což nevyřeší růst cen, je to globální problém. Zelenou politiku rozhodovala vláda se jménem Andreje Babiše. Nevím, kde jste seděl. Buď jste nedával pozor, nebo nečetl materiály, které na sobě měly napsáno Green Deal,“ prohlásil Zdechovský.

Exministr však uvedl, že novou vládu kvůli Green Dealu nekritizuje. „Jedním z důvodů růstu cen je cena emisních povolenek a rychlejší odstavování tradičních zdrojů. Řekl jsem, že Fialovi nevyčítám růst cen, ale musí s nimi pracovat,“ uzavřel.

Tagy: