Tendr na výstavbu reaktoru v Dukovanech je těsně před spuštěním, říká druhý muž ČEZ

Pavel Cyrani, místopředseda představenstva ČEZ

Co na to vaše peněženka 2.2.2022

Všechny dokumenty potřebné k vyhlášení výběrového řízení na výstavbu reaktoru jaderné elektrárny Dukovany jsou v posuzování novou vládou. Uvedl to místopředseda představenstva energetické skupiny ČEZ Pavel Cyrani v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS. „Vyjádření, že můžeme zahájit tendr, očekáváme v blízké době,“ dodal. Cyrani rovněž hovořil o energetické budoucnosti Česka nebo o tom, jak se budou vyvíjet ceny elektřiny.

„Jestli to bude ještě únor nebo začátek března, si teď netroufám přesně říci. Ale určitě je to v horizontu týdnů,“ odpověděl Pavel Cyrani v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS na otázku, kdy by mohlo dojít k vyhlášení tendru na výstavbu reaktoru v jaderné elektrárně Dukovany.

Podle Cyraniho vláda Petra Fialy posuzuje všechny dokumenty, které jsou k vyhlášení výběrového řízení na dodavatele stavby zapotřebí. „Tendr je těsně před spuštěním. Všechny dokumenty, které jsou k němu potřeba, jako zadávací dokumentace a bezpečnostní dotazníky těch uchazečů, jsou v posuzování novou vládou a my očekáváme vyjádření, že můžeme tendr zahájit, v blízké době,“ řekl druhý muž skupiny ČEZ.

Jeden blok v Dukovanech nestačí

Místopředseda představenstva největší tuzemské energetické firmy rovněž potvrdil, že je reálné, aby nový reaktor stál v Dukovanech do roku 2035. „Letos zahajujeme tendr, v roce 2024 vybíráme dodavatele, v roce 2029 začínáme stavět a v roce 2036 jdeme do zkušebního provozu,“ řekl Pavel Cyrani.

Podle něho ale výstavba jednoho reaktoru v Dukovanech nebude stačit. Nahradí totiž ty, které dosluhují a ocitnou se na hranici své životnosti. „Dokonce jeden blok v Dukovanech ani nenahradí jejich stávající kapacitu, takže kdyby se neudělalo nic dalšího, budeme mít méně jaderných elektráren, než máme teď,“ dodal Cyrani.

Jako řešení vidí pokračování ve výstavbě dalších jaderných bloků. „Ať už velkých nebo takzvaných malých modulárních reaktorů. No a vedle toho obnovitelné zdroje a transformace teplárenství,“ nastínil vizi budoucnosti české energetiky Pavel Cyrani. Připomněl také, že rok 2045, o kterém se v Evropské unii hovoří jako o hraničním pro budování jaderných bloků, je lhůtou pro vydání stavebního povolení. Není to tedy tak, že by po tomto roce již nebylo možné jaderné elektrárny stavět.

Elektřina v roce 2023 zlevní

Pavel Cyrani v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS odhadl, jak se bude vyvíjet cena elektřiny v příštích měsících a letech. „Když se podíváme na rok 2023, tak burzovní cena jde razantně dolů. Jestliže se na konci loňského roku obchodovala megawatthodina za 200 eur, na rok 2023 je to už jen asi 130 eur,“ řekl. Vysvětlil také, že ČEZ svým standardním odběratelům nezvyšuje ceny energií skokově. „Standardnímu zákazníku jsme zdražili zhruba o 250 korun měsíčně,“ řekl. Podle něho totiž ČEZ nakupuje elektřinu dopředu, a proto se růst její ceny do faktur pro koncové odběratele promítá postupně, a tedy mírněji.

Cyrani rovněž odmítl informace, podle kterých ČEZ vyváží elektřinu za výhodnější ceny do Německa místo toho, aby ji prodával za přijatelnější ceny na tuzemském trhu. „S tím, že údajně vyvážíme elektřinu do Německa, nebo že ji za levno nakupujeme a draho prodáváme, se setkávám pravidelně. Tak to ale není. Pokud vyvážíme, tak vyvážíme převážně na Slovensko. S Německem máme plus minus vyrovnanou bilanci,“ řekl.

Česká republika podle něho elektřinu vyváží jen ve chvíli, kdy elektřinu na domácím trhu není ochoten zaplatit nikdo jako odběratelé v zahraničí. „Naopak dovážíme v momentě, kdy v zahraničí někdo nabízí elektřinu levněji, než ji je kdokoli ochoten vyrobit v České republice,“ vysvětlil Pavel Cyrani.

Tagy: