Zdravotní stav prezidenta posoudí nové lékařské konzilium. Členem je i rektor UK Zima

Miloš Zeman

Konzilium rozhodne o Zemanovi

Zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana posoudí multioborové lékařské konzilium. Jeho vytvoření v úterý potvrdila Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN), jejíž ředitel a Zemanův ošetřující lékař Miroslav Zavoral vznik konzilia minulý týden inicioval. Výstup z práce konzilia předpokládá ÚVN na počátku listopadu.

Zavoral „oslovil renomované osobnosti medicíny předních zdravotnických zařízení i institucí napříč medicínskými obory“, uvedla mluvčí ÚVN Jitka Zinke v tiskové zprávě. Ze strany nemocnice je podle ní členům konzilia „v souladu se zákonem poskytována náležitá součinnost“.

Zinke zároveň napsala, že lékařský tým, který v současnosti pečuje o Zemana, se schází minimálně jednou denně. „Lékařská služba intenzivistů je na oddělení nepřetržitě. Společně se specialisty z ÚVN probíhají od prvních dnů hospitalizace prezidenta republiky konzultace s řadou špičkových lékařů dalších nemocnic,“ dodala.

V nově vytvořeném sboru by mělo být zhruba devět lékařů. Kdo je členem týmu, nemocnice s odkazem na zákon a na „zachování klidu pro činnost“ zveřejňovat nechce. Kromě Zavorala mají mezi nimi být odborníci se specializací na fyzioterapii, diagnostiku nebo léčbu nemocí v oblasti břicha a také expert z oboru psychiatrie.

Svou účast v konziliu zatím potvrdil dosluhující rektor UK Tomáš Zima, který se specializuje na klinickou biochemii a vnitřní nemoci. „Ano, jsem členem konzilia. Až se sejdeme a poradíme, vydáme vyjádření. Myslím si, že je to správné,“ řekl webu Seznam Zprávy.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) minulé pondělí zveřejnil zprávu Ústřední vojenské nemocnice, kterou si vyžádal, podle níž není Zeman v současné době schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Dlouhodobá prognóza jeho zdravotního stavu je navíc krajně nejistá, a tím i možnost návratu k výkonu pracovních povinností v následujících týdnech.

Poslanci a senátoři proto začali řešit možný přesun pravomocí hlavy státu na předsedu vlády a Sněmovny podle článku 66 Ústavy. V pátek nemocnice se Zemanovým souhlasem oznámila, že jeho zdravotní stav se díky komplexní léčbě v posledních dvou dnech mírně zlepšil. Koncem prvního listopadového týdne Vystrčil požádá vojenskou nemocnici o další zprávu k prognóze Zemanova zdravotního stavu.

Prezident je v péči ÚVN od neděle 10. října, podle Zavorala jsou důvodem komplikace provázející jeho chronické onemocnění. Kancelář prezidenta republiky ani nemocnice žádné bližší informace k Zemanovu onemocnění neuvedly, podle nepotvrzených informací médií má Zeman vážné problémy s játry.

Tagy: