Foldyna: Senát si počíná jako Hitler. Jednání o zbavení Zemana pravomocí zablokujeme

Jaroslav Foldyna

PARTIE Terezie Tománkové 24.10.2021

Čeští senátoři se chovají jako Adolf Hitler, vrátili jsme se do doby před 50 lety, prohlásil v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS poslanec SPD Jaroslav Foldyna. Reagoval na rozhodnutí Senátu a šéfů sněmovních stran hlasovat o odebrání pravomocí prezidentovi Miloši Zemanovi kvůli jeho zdravotnímu stavu. Foldyna také varoval před ústavním pučem. Ostatní hosté pořadu s ním ale ostře nesouhlasili.

„Mluvíme o tom, že senátoři chtějí uplatnit článek 66 a zbavit pana prezidenta funkce. Na jakém principu? Mluvili o tom i ve chvíli, kdy dopis ještě neměli. Po 14 dnech marodění. Prezident je dva týdny v nemocnici a senátoři ho chtějí zbavit funkce. Nemocnice říká, že prezident není schopen pracovní činnosti, ne že není schopen funkce prezidenta. Senátoři se pokouší o ústavní puč v této zemi ve 21. století. Dostali jsme se o 50 let zpátky, takto si počínal Adolf Hitler, to je dnešní Senát,“ prohlásil Foldyna v Partii.

Prezident Miloš Zeman je ve střešovické Ústřední vojenské nemocnici od 10. října. Senát si vyžádal zprávu ÚVN, která uvedla, že prezident zatím není schopen vykonávat své pravomoci. Senát tak bude na začátku listopadu jednat o aktivaci ústavního článku 66, podle kterého lze prezidenta pravomocí zbavit. Tím samým se budou poté zabývat i noví poslanci, Senát ale ještě před hlasováním požádá ÚVN o novou zprávu.

SPD zablokuje jednání

Foldyna zároveň popsal, jak se SPD bude při listopadovém jednání Sněmovny chovat. „Senátoři o tom hovořili ještě předtím, jde o politický pakt. Jestliže se bude jednat, zablokujeme jednání Parlamentu, i kdybychom měli číst F. L. Věka. To můžu občanům slíbit,“ zdůraznil.

Ostatní hosté Partie s ním ale od začátku nesouhlasili. „Musím se ohradit proti puči ze strany Senátu. Není naším tajným přáním zbavovat prezidenta funkce. Bavíme se o tom, že některé jeho pravomoci a kompetence přešly na další ústavní činitele. I z úst pana předsedy (Senátu) zaznělo, že nám to nedělá potěšení. Přejeme mu uzdravení. Nyní přichází demise vlády, sestavování nové vlády a pan prezident je prostě nemocný a Ústava na to pamatuje,“ konstatovala senátorka Šárka Jelínková (KDU-ČSL).

Snad ze Zemanův stav zlepší, doufá poslanec za ANO

Také senátor a šéf ústavní komise Zdeněk Hraba (STAN) podotkl, že nikdo nechce zbavovat prezidenta funkce. „Podle článku 66 to ani nejde, jedná se o dočasný institut. Velmi bych se ohradil proti tomu, že se jedná o ústavní puč. Snažíme se postupovat velmi obezřetně a opatrně,“ vpálil Foldynovi.

Poslanec hnutí ANO Jiří Mašek pak doufá, že k hlasování nakonec vůbec nedojde. „Věřím, že stav pana prezidenta se stabilizuje. Pokud by se zhoršil, je tu možnost článku 66. Podle mě to ale není na stole,“ řekl. Zmínil také poslední vyjádření ÚVN, podle kterého došlo u Zemana díky léčbě k mírnému zlepšení.

Tagy: