Cena piva vystřelí do výšin, varuje ekonom. Snížení DPH u potravin je podružné, říká Večeřová

Ekonom Tomáš Maier a prezidenta Potravinářské komory ČR Dana Večeřová

Pivo je jediná potravina, jejíž cena vystřelí od nového roku nahoru, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS ekonom Tomáš Maier. „V případě dalších položek se jedná jen o bouři ve sklenici vody,“ dodal. Prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová označila snížení DPH u potravin o tři procentní body za „marginalitu“, která se nijak neprojeví. O „diskriminačním DPH“ v případě tvrdého alkoholu se zmínil mimo jiné i výkonný ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin ČR Vladimír Darebník.

„Pokud půjdeme v novém roce na pivo, ihned poznáme, že se jedná o jedinou potravinu, jejíž cena vystřelí opravdu vysoko. U všech ostatních to je spíše bouře ve sklenici vody,“ řekl Maier v pořadu Zprávy Plus.

K TÉMATU: Recept na levnější potraviny? Antimonopolní úřad chce limitovat nepřiměřeně vysoké přirážky

Tvrzení prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy ohledně toho, že potravináři přišli za řetězci s novými ceníky, považuje Maier za nesmysl. „Určitě to není tak, že by obchody akceptovaly nabídku potravinářů. Právě řetězce tahají během vyjednávání za delší část provazu a jsou to spíše oni, kdo si diktuje podmínky. Ohlašované změny nebudou mít žádný dopad,“ pronesl ekonom s tím, že se ze strany Prouzy jednalo pouze o „výstřel, který ho měl preventivně chránit“.

Stejně to vidí i Večeřová. „Již v době, kdy řetězce prostřednictvím Svazu obchodu prohlašovaly, že se ty tři procentní body ze sazby DPH projeví, jsme mnohokrát upozorňovali, že se jedná o naprostou marginalitu, která se na ceně nijak neodrazí,“ shrnula šéfka Potravinářské komory.

„Doporučovala jsem, aby DPH buď navýšili, nebo opravdu srazili k pětiprocentnímu, v nejlepším případě desetiprocentnímu rozdílu. Za současné situace jsem přesvědčena, že šlo o neuvážený slib ze strany obchodů. Nejspíš bylo také chybné to, že jim vláda uvěřila,“ pálila Večeřová na více stran.

Výrobci lihovin: DPH na tvrdý alkohol je diskriminační

Zvýšení spotřební daně na lihoviny ve srovnání s jinými alkoholickými nápoji je diskriminační, tvrdí ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin ČR Darebník. „Vláda jasně deklarovala, že hodlá zvýšit spotřební daň na neřesti, mezi něž řadí alkohol a kouření. Jenže ji zvýšila pouze u lihovin, které činí necelých 29 procent celé spotřeby alkoholu. Zbytku se navýšení nijak nedotklo,“ vyčetl kabinetu Petra Fialy (ODS).

Bez přihlédnutí k vysokým cenám energií či dalším faktorům čeká 40% lihoviny nárůst ceny o sedm korun, uvedl Darebník a připomněl i problémovou položku konsolidačního balíčku, takzvaná tichá vína.

„U čtyřicetiprocentní lihoviny zaplatíte při objednání v restauraci spotřební daň pět korun a šestnáct haléřů, v případě piva se jedná o jednu korunu a šedesát haléřů. Dáte-li si dvě deci tichého, červeného nebo bílého vína, nezaplatíte ani korunu. Něco takového je skutečně diskriminační. Není možné přistupovat ke stejné komoditě různými způsoby,“ tvrdí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nebudu čekat na antimonopolní úřad, říká Výborný. Pro růst cen potravin nevidí důvod

Tagy:
alkohol potraviny pivo ceny ekonomika DPH pořady CNN Prima NEWS Tomáš Prouza Dana Večeřová obchodní řetězec lihoviny Zprávy plus Potravinářská komora České republiky Tomáš Maier tiché víno Unie výrobců a dovozců lihovin ČR Vladimír Darebník