Ceny potravin v otázkách a odpovědích. Proč se zdražovalo nejvíce a co bude hrozit dál?

Potraviny od příštího roku zdraží

Vysoké ceny potravin budou Čechy strašit i v příštím roce. Důvodem je další avizované zdražení, které zřejmě plánují obchodní řetězce. Vláda Petra Fialy (ODS) přitom slibovala, že obchodníci budou zlevňovat kvůli nižší dani z přidané hodnoty. Opak je ale pravdou a v lednu si znovu připlatíme. Jak zdražení bude vypadat a co stojí za vysokým nárůstem cen potravin?

Jak vláda zasáhla proti vysokým cenám potravin?

Kabinet Petra Fialy byl pod velkým tlakem opozice i odborníků od začátku zdražování potravin. Česká republika má totiž jednu z nejvyšších DPH na potraviny v Evropě – 15 procent. Od příštího roku ale vejde v platnost konsolidační balíček a také snížení daně z přidané hodnoty na 12 procent. I tak se stále řadíme mezi státy s nejvyšším zdaněním surovin. Vláda si proto slibovala, že snížení o tři procentní body přinese i odpovídající zlevnění potravin.

ČTĚTE TAKÉ: Kam mizí voliči ODS? Vzniká prostor pro novou středopravicovou stranu, ukazují průzkumy

Měly by ceny potravin růst?

Pokud by se nezvyšovaly náklady u zemědělců či potravinářů, tak nikoliv. „Platí, že pokud bude dodavatel dodávat potraviny za stejnou cenu jako letos, cena bude nižší o sníženou DPH. Pokud dodavatelé zdraží, logicky musí být vyšší cena,“ řekl pro CNN Prima NEWS prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Ceny potravin podle Českého statistického úřadu nerostou prudce. Podle posledních údajů vzrostly ceny potravin meziročně o 3,7 procenta. Důvodem bylo například zdražení chleba či zeleniny.

Celá řada cen základních potravin ale klesá. Příkladem je máslo, cukr nebo mléko.

Jak by ceny v příštím roce mohly vypadat?

Obchodníci ministrovi zemědělství sdělili, že kvůli dražšímu zboží od dodavatelů navýší ceny o 5 až 10 procent. Zdražení ale bude individuální. Například největší mlékárna v České republice Madeta avizovala, že bude muset zdražit své produkty o 3 až 5 procent.

Proč by měli obchodníci zdražovat?

Jako důvod uvádějí, že zdražují dodavatelé. Ti totiž měli řetězcům představit nové ceníky, v nichž jsou uvedeny nové ceny po zdražení. Potravináři reagují zejména na zvýšení cen energií, které se v příštím roce odrazí v jejich nákladech. Kromě toho končí i některé dotační tituly, což kritizovala například společnost Madeta. „Viděli jsme výpočet jedné mlékárny a nové ceny za energie. Pro ně to znamená nárůst o 150 milionů korun,“ řekl ke zdražení Tomáš Prouza.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Podívejte se, zda se potraviny v nejbližší době zlevní:

Kde očekávat největší zdražení?

Potraviny by nemusely zdražovat plošně. Už nyní je vidět pokles cen u některých z nich. Podle agrárního analytika Petra Havla ale můžeme očekávat nepříjemnosti zejména na jaře. „Ceny budou stagnovat a na jaře by mohly významně růst ceny zeleniny. Dojdou totiž skladové zásoby kvůli špatné úrodě v jižní Evropě a na severu Afriky,“ řekl pro CNN Prima NEWS Havel.

Jsou na tom zemědělci, potravináři a obchodníci špatně?

Ani jedna z částí celého řetězce si nemůže stěžovat. Výrobce sýrů a paštik Alimpex Food zvýšil loni zisk ze tří na 54 milionů korun. Holdingu Agrofert se zvýšil čistý zisk o 124 procent na 13 miliard korun. Madeta měla za loňský rok zisk 121,9 milionu korun.

Dařilo se i obchodníkům. Řetězec Lidl vykázal v minulém účetním roce zisk 5,18 miliard korun. Zisk společnosti Billa klesl o 30,3 procenta na 458,87 milionu korun. Řetězec Penny naopak zvýšil zisk o 22 procent na 1,153 miliardy korun.

Tagy: