Detaily trýznivé vraždy ženy na Pardubicku: Útočník měl použít vrtačku, viní dceru s přítelem

Kriminalisté ve středu zveřejnili další detaily případu vraždy seniorky v Libišanech na Pardubicku a obvinili dceru oběti a jejího partnera. Ten byl přitom tím, kdo ohlásil nález těla na tísňovou linku. Policisté budou muset rozklíčovat, co se za zdmi domu odehrálo a kdo případně zasadil smrtelnou ránu.

Je to letos již desátá vražda v Pardubickém kraji. Jde o nejvyšší počet v posledním desetiletí. Obětí se stala obyvatelka novostavby v Libišanech. Motivem by mohly být rodinné spory. Obviněna je dcera oběti a její přítel.

„Od sobotního odpoledne prověřujeme násilnou smrt 69leté ženy na Pardubicku. Ještě tentýž den jsme zadrželi dvě podezřelé osoby, a to 41letou ženu a 44letého muže, který nález mrtvé ženy oznámil na linku 158,“ uvedla policejní mluvčí Dita Holečková.

Vrtačka jako vražedná zbraň

Dvojice se měla nacházet přímo v domě zavražděné a několik dní s jejím tělem uvnitř přebývat. Původně přijela na plánovanou návštěvu. Jak byla údajná vražda spáchána, policie prozradit nechce. Podle informací CNN Prima NEWS měla být jedním z předmětů, který byl u oběti použit, i vrtačka. To by vysvětlovalo právní kvalifikaci vraždy spáchané zvlášť surovým nebo trýznivým způsobem. Za tu hrozí 15 až 20 let, případně i výjimečný trest. Oba partneři skončili po úterním jednání ve vazbě. U dcery vyšlo najevo, že trpí určitou poruchou autistického spektra.

„Musí mě ten člověk točit? Já si to nepřeji. Můžete aspoň vypnout to světlo, nebo s tím mířit jinam?“ zjišťovala obviněná dcera na chodbě pardubického okresního soudu před vazebním zasedáním v přítomnosti štábu. Do objasnění činu příliš světla nevnesla.

Kdo je vrah?

„Obviněná nevypovídala a s ohledem na její psychiatrickou anamnézu byla neprodleně odvezena do vazební věznice a ústavu Brno. Obviněný k věci vypověděl, nicméně věrohodnost jeho výpovědi bude ještě třeba ověřit,“ sdělil po zasedání soudce Karel Gobernac.

„Policisté nyní budou v rámci vyšetřování zkoumat, jakou měrou se každý z nich na vraždě podílel, čemuž by měly přispět výslechy, znalecké posudky, prověrky a další úkony v rámci trestního řízení,“ doplnila Holečková. Vše bude totiž stěžejní pro určení pachatele.

Tagy: