První Zelenského přešlap? Nepotřebujeme lekce dějepisu, nechápou Izraelci řeči o holokaustu

Volodymyr Zelenskyj

Vývoj bojů na Ukrajině (26.3.2022)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je od začátku války na Ukrajině jednou z nejpropíranějších a nejpopulárnějších postav ve světě. Jeho osobní vedení Ukrajiny proti ruské invazi považují mnozí za inspirativní a stejně tak i jeho plamenné projevy do zahraničí, ve kterých žádá o pomoc či kritizuje nečinnost. Jedno vystoupení se mu ovšem nepovedlo. Zkritizoval totiž poslance Izraele, přičemž využil i argument týkající se holokaustu. Tím ale popudil část Izraelců.

„Člověk se musí ptát, proč od vás nedostáváme zbraně. Nebo proč Izrael neuvalil silné sankce proti Rusku. Proč netlačíte na ruský byznys?“ tázal se Zelenskyj ve svém nedělním projevu, který na dálku vedl v izraelském Knessetu, místním parlamentu.

Podobně za nečinnost zkritizoval i poslance Německa přímo v jejich Reichstagu. Tentokrát se ale zdá, že svůj projev přehnal. „Ukrajinci se již rozhodli. Před 80 lety. Zachránili Židy. Proto jsou Spravedliví mezi národy (izraelský titul pro lidi nežidovského původu, kteří za druhé světové války riskovali život pro záchranu Židů, pozn. red.) mezi námi,“ prohlásil ukrajinský prezident.

Kromě toho poukázal na rétoriku Ruska a jejího prezidenta Vladimira Putina. Tu nepřímo přirovnal k nacistické. „Poslouchejte, co zní v Moskvě. Poslechněte si, jak se znovu hovoří: ‚Konečné řešení‘. Akorát nyní směrem na nás to je ‚Ukrajinské řešení‘,“ pokračoval Zelenskyj, který je sám židovského původu.

Svými argumenty týkajícími se holokaustu, tedy vyvražďování Židů během druhé světové války nacisty a jejich spojenci, pravděpodobně doufal, že přesvědčí izraelské zákonodárce k větší podpoře. Projevil se však spíše opak. „Obdivuji ukrajinského prezidenta a podporuji ukrajinský národ, ale strašlivá historie holokaustu nemůže být přepsána, genocida byla páchána i na ukrajinské půdě,“ reagoval po Zelenského slovech izraelský ministr komunikací Yoaz Hendel.

Zelenskyj se střelil do nohy, píše komentátorka

Že Zelenskyj tentokrát mířil mimo, uvedla i komentátorka izraelského deníku The Jerusalem Post Liat Collinsová. „Když ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mluvil ke Knessetu přes Zoom v neděli, otevřel svá ústa a střelil se do nohy,“ napsala doslova novinářka. Hlava státu podle ní působila, jako by z Izraele chtěla učinit svého nového nepřítele, ne spojence.

„Velmi málo Izraelců nikdy neběželo do protiraketového krytu. Díváme se na záběry uprchlíků mířících přes hranice za bezpečím a snadno si dokážeme představit, jaké to je. Nepotřebujeme lekci dějepisu od Zelenského. A nepotřebujeme ani falešné přirovnávání k holokaustu,“ sdělila dále Collinsová.

Vyjedná se mír v Jeruzalémě?

Po kritice z řad Izraelců si Zelenskyj nejspíše uvědomil, že svými slovy v Knessetu neudělal nejlepší dojem. Krátce poté tak začal chválit současného izraelského premiéra Naftaliho Bennetta za jeho snahu vytvořit jednací podmínky mezi Ukrajinou a Ruskem.

Zelenskyj nyní přímo navrhuje, aby se Izrael stal neutrální půdou pro taková jednání. „Premiér Izraele, pan Bennett, se snaží najít cestu k jednání. A my jsme mu za to vděční. Jsme vděční za jeho snahu, která povede k tomu, že dřív nebo později povedeme jednání s Ruskem, pravděpodobně v Jeruzalémě,“ uvedl později ukrajinský prezident.

Tagy:
Vladimir Putin holokaust Izrael Jeruzalém Ukrajina Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Druhá světová válka Říšský sněm Kneset