Zelenskyj má autoritářské rysy a chce se zbavit konkurence, tvrdí švýcarská rozvědka

Ukrajinský prezident Volodymr Zelenskyj vykazuje autoritářské rysy a chce se zbavit konkurence, píše Neue Zürcher Zeitung am Sonntag s odvoláním na tajnou zprávu švýcarské rozvědky. Ta je znepokojena politickým vývojem na Ukrajině před prezidentskými volbami v roce 2024.

Tajná služba varuje, že volby nebudou „dostatečně svobodné“ a země je v „kritickém bodě“, píše deník.

ČTĚTE TAKÉ: CNN: Ukrajina klepe na brány NATO. Proč ji Biden nechce vpustit do vojenské aliance?

Zelenskyj se podle zprávy snaží odstranit svého největšího rivala, starostu Kyjeva Vitalije Klička. Toto chování vnímá tajná služba jako výraz autoritářských tendencí současné ukrajinské hlavy státu, což by potenciálně mohlo narušit vztahy s jeho příznivci, uvádí zpráva citovaná webem Die Weltwoche.

Ne všichni odborníci s tím ale souhlasí. Například Ulrich Schmid, profesor východoevropských studií na univerzitě v St. Gallenu, je přesvědčen, že se Zelenskyj nemusí obávat, že by nebyl zvolen do funkce prezidenta. „Od svého odvážného rozhodnutí neopustit Kyjev tváří v tvář ruskému útoku se mezi obyvateli těší velkému uznání. Funkci hlavy státu plní velmi dobře,“ tvrdí.

Problémy ale vidí ve fungování země. „Jaké jsou předpoklady pro fungující demokracii?“ ptá se. „Nezávislé strany a svobodný tisk. Ani jedno není v současné době případ Ukrajiny,“ dodává.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zelenskyj poděkoval Česku

Tagy:
Švýcarsko prezident chování Ukrajina konkurence tajná služba Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj autorita