Víc než herec v zelené mikině. Expert popsal, čím prezident Zelenskyj učaroval lídrům USA

Cesta ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského do Washingtonu připomíná návštěvu Václava Havla v USA po sametové revoluci, řekl vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno. Podle něj má Zelenskyj výhodu, že byl v minulosti hercem. Ukrajinský prezident svou první návštěvu do Spojených států absolvoval v ikonické zelené mikině. Vysílal tím podle experta důležité signály.

„Řekl bych, že pro všechny z nás pamětníků to připomínalo triumfální cestu Václava Havla do Spojených států krátce po sametové revoluci a zvolení prezidentem,“ řekl ve Zprávách Plus Matyáš Zrno v návaznosti na první zahraniční cestu Zelenského od únorového vpádu ruských vojsk do jeho vlasti.

Velkolepé přivítání v Bílém domě a bouřlivé potlesky amerických zákonodárců v Kongresu expert vysvětlil skutečností, že americký národ respektuje hrdiny. „Američané mají rádi hrdiny, sentiment a emoce. Nyní tam přijel někdo, kdo je prezidentem bojujícího, napadaného a slabšího státu. Je tam všechno, co tam chcete. Zelenskyj je navíc demokraticky zvolený prezident menšího státu, kterého napadl autoritativní vládce obrovské říše. Takže není se co divit, že to přivítání bylo takové, jaké bylo,“ uvedl Zrno.

Před vstupem do politiky Zelenskyj působil jako komik a filmový herec. Herecké povolání mu podle experta přineslo řadu výhod. „To je docela důležitá vlastnost pro politika. Připomeňme si třeba Regana. Víte, jak mluvit k lidem, jak se postavit a jak se zatvářit,“ dodal.

Zelenskyj zavítal do Bílého domu i do budovy amerického Kongresu v tradiční khaki zelené mikině s ukrajinským znakem, vojenských kalhotách a hnědých botách. Za normálních okolností by byl takový oděv podle experta skandální. V případě ukrajinského prezidenta ale mikina vysílá důležité zprávy. „To, že přišel takto oblečen, je jasná zpráva pro Američany, že ,já jedu z války a jedu sem, abyste mi pomohli v boji, který vedeme‘,“ myslí si Zrno.

Ikonickou zelenou mikinu vyrábí ukrajinská firma M-TAC specializující se na outdoorové vojenské oblečení. Populární se stala hlavně poté, co ji ukrajinský prezident zařadil do svého šatníku. Web Bussines Insider uvadí, že byla v Londýně vydražena za 11 tisíc dolarů (zhruba 250 tisíc korun).

Tagy:
Ukrajina Joe Biden Volodymyr Zelenskyj USA Kongres Spojených států amerických