Zelenskyj: Okupanti chtějí alespoň nějaké vítězství. Budou tím krmit své propagandisty

Prezident Volodymyr Zelenskyj.

Boj o Mariupol pokračuje. Přístavní město je obklíčeno, ale stále nepadlo

Situace na jihu a východě Ukrajiny zůstává stále vážná, připustil ve svém pravidelném videoprojevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Uvedl, že ruští okupanti se rozhodně nevzdávají a chtějí dosáhnout alespoň nějakého vítězství, kterým budou moct krmit propagandisty ve své zemi.

Přístavní Mariupol na jihovýchodě Ukrajiny již nevydrží dlouho vzdorovat ruským útokům, varoval tamní velitel ukrajinských sil a požádal svět o pomoc s evakuací. V jiných částech Donbasu se ruské síly snaží prolomit obranné linie a intenzita bojů údajně stoupá.

„Situace na východě a jihu zůstává i nadále maximálně vážná. Okupanti se nevzdávají snahy získat novou a rozsáhlou ofenzívou nějaké vítězství. Alespoň něco, čím by mohli krmit své propagandisty,“ potvrdil prezident Zelenskyj.

Zopakoval, že je vděčný každému z obránců, všem ozbrojeným silám Ukrajiny a všem městům nebo obcím, které se už 56 dnů brání ruským agresorům.

Uvedl také, že pokračuje postupný návrat obyvatel do osvobozených měst a obcí, kterých je podle Zelenského už 934. „Policie obnovila práci ve 435 osadách. Místní samospráva začala pracovat ve 431 obcích. Práce humanitárních štábů byla zahájena ve 361 obcích. Postupně obnovujeme přístup ke zdravotnickým a vzdělávacím službám nebo k orgánům sociální ochrany. Obnovujeme silniční infrastrukturu a dodávky elektřiny, plynu či vody,“ vzkázal prezident.

Rusko? Sponzor terorismu

Největší hrozbou zůstávají v osvobozených oblastech miny a nevybuchlé granáty, které leží v ulicích nebo v polích, kde Rusové dlouhé týdny sídlili. Zneškodnění vyžaduje hodně času, občané, kteří se vracejí, tak mají být velmi opatrní.

„Nevstupujte na území, které ještě nebylo zkontrolováno. Nevstupujte do lesů. Pokud uvidíte cokoli, co připomíná nástražnou minu, okamžitě to nahlaste policii a záchranářům. Nezdržujte se a nepokoušejte se nebezpečné předměty odstranit sami,“ apeloval Zelenskyj.

Ukrajina prý pracuje na tom, aby všichni ruští představitelé, kteří podporují „hanebnou válku“, dostali od demokratického světa logickou sankční odpověď.

„Rusko musí být uznáno jako sponzor terorismu. Ruské ozbrojené síly musí být uznány jako teroristická organizace,“ vzkázal prezident. Opět poděkoval Západu za podporu a ocenil přístup některých států, které podle něj pochopily, jaké zbraně Ukrajina opravdu potřebuje.

Tagy: