Zelenskyj přežil už tři atentáty. Zabít se ho pokoušeli vagnerovci i Čečenci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Brífink Volodymyra Zelenského 3.3.2022

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj za poslední týden přežil nejméně tři pokusy o atentát, píše britský list The Times na webu. Zabít se ho údajně pokoušeli žoldnéři z ruské Vagnerovy skupiny a příslušníci speciálních jednotek z Čečenska. Vagnerovcům i bojovníkům z Čečenska pokusy o atentát zmařili příslušníci ruské tajné služby FSB, kteří se staví proti současné válce, tvrdí The Times.

Vagnerova skupina v Kyjevě utrpěla ztráty a údajně byla vyděšená, jak přesně ukrajinská strana předvídala jejich přesuny po městě. The Times uvádí, že nejmenovaný zdroj blízký skupině řekl, že je „prapodivné“, jak dobré informace měl tým starající se o bezpečnost prezidenta Zelenského. List už dříve napsal, že v ukrajinské metropoli operuje na 400 vagnerovců s cílem vyhledat a zavraždit Zelenského.

V úterý poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko informoval, že v Žitomirské oblasti padl do zajetí jeden z příslušníků Vagnerovy skupiny. Tento Rus v minulosti bojoval v Sýrii.

Vagnerova skupina je soukromá firma údajně napojená na prokremelského podnikatele Jevgenije Prigožina. Evropská unie na ni uvalila sankce kvůli mučení, popravám a vraždám v Libyi, Sýrii a na Donbasu.

Tagy: