Kdo stojí za zvěrstvy ve zdecimované Buči? Kyjev zveřejnil jména ruských „řezníků“

Následky masakru v ukrajinské Buči (4. dubna 2022)

CNN v ukrajinské Buči

Hromadné iracionální vraždění v Buči šokovalo celý svět. Ukrajina nyní zveřejnila jmenný seznam ruských vojáků, kteří ve zdecimovaném městě páchali zvěrstva. Skrze fotografie se tak lidé mohou podívat do tváře mužům, kteří mají pod vedením velitele Azatbeka Asanbekoviče Omurbekova na svědomí masakr páchaný na ukrajinských civilistech.

„Podívejte se, jaké parchanty jste vychovaly,“ vzkázal prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj ruským matkám s tím, že uveřejněná jména mužů, kteří byli přímo zapojeni do páchání válečných zločinů, by měl znát celý svět. Dlouhý seznam obsahuje jména, ale i další údaje jako datum narození, hodnost a informace o pasech. Spodní hranice v kolonce věku je 24 let. Nejstaršímu vojákovi bylo 64 let. Podle uveřejněných fotografií šlo ale převážně o mladé muže.

Ruské oddíly se nedopustily útoku proti lidu Ukrajiny jenom v Buči, ale i ve městě Hostomel a Irpiň poblíž hlavního města Kyjeva. Poradce prezidenta Zelenského Oleksij Arestovyč zveřejnil další jmenný seznam ruských vojáků na sociální síti Telegram.

Znásilňoval i velitel

Útok na civilisty ve městě Buča poblíž Kyjeva odsoudili nejen ukrajinští představitelé, ale i západní politici. Zelenskyj tento čin označil za genocidu a přirovnal ho k Sebrenickému masakru, který byl spáchán během války v Bosně a Hercegovině a je považován za jeden z největších válečných zločinů od konce druhé světové války. Do masových hrobů v Buči byly pohřbeny stovky těl a další ležela bezprizorně na ulici, jak dokazují satelitní snímky. Nad brutalitou těchto činů zůstává rozum stát. Rusové nešetřili ani ženy a děti. Ukrajinské ministerstvo obrany uvedlo i další zrůdné detaily. Některé oběti měly svázané ruce a stopy po průstřelu hlavy. Těchto brutalit se měl účastnit i velitel Omurbekov, který podle kyjevských zpravodajských zdrojů znásilňoval místní ženy.

„Jsme toho názoru, že (Rusové) musejí být za všechno potrestáni,“ vyjádřil se jasně Zelenskyj v projevu. Také poznamenal, že nehledě na válečné zločiny, za kterými Rusko stojí, nemá Ukrajina jinou možnost, než dál s Federací diplomaticky vyjednávat.

Tagy: