Zelenskyj: I přes dohodu se může Rusko za dva roky vrátit. Co by považoval za vítězství?

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Vývoj bojů na Ukrajině (5. 4. 2022 12:00)

Nehledě na válečné zločiny, které ruské síly spáchaly ve městě Buča u Kyjeva, nemá Ukrajina jinou možnost než dál s Ruskem vyjednávat. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to řekl v rozhovoru s místními novináři. Vítězstvím podle něj bude návrat do stavu před invazí.

„Považujeme to za genocidu a jsme toho názoru, že (Rusové) musejí být za to všechno potrestáni. Ale i když máme tento postoj, musíme hledat možnosti setkání,“ řekl Zelenskyj v rozhovoru, který byl odvysílán v úterý ve státní televizi. Zdůraznil, že hlavní otázkou je, nakolik tvrdě budou ukrajinští zástupci hájit svoji pozici u jednacího stolu, a podotkl, že mluvit právě o Buči s ruskou stranou bude složité.

V Buči ukrajinské úřady, novináři a další pozorovatelé po ústupu Rusů nacházejí zabité civilisty. Podle Zelenského přišlo v tomto městě na okraji Kyjeva o život nejméně 300 civilistů. Moskva odmítla, že by za zabíjením civilistů v obcích v okolí Kyjeva stáli ruští vojáci.

Plánovaná schůzka s ruským protějškem Vladimirem Putinem podle Zelenského možná neproběhne. „To se snadno řekne: ,Dnes se o ničem nebavme‘. Tahle pozice je nejsnazší. Nejtěžší je ale přiznat, co udělali, uznat je za nepřítele a zároveň nalézt příležitost k jednání a cestu ven, aniž bychom přišli o své území,“ citovala ukrajinského prezidenta média.

Za dva roky se může Rusko vrátit

Lídr také prohlásil, že Kyjev nemá důvěru v bezpečnostní záruky, které by Moskva mohla slíbit v budoucí mírové dohodě. „Chápeme, že pokud s Moskvou podepíšeme i tu nejrobustnější mírovou dohodu, tak se za dva roky může Rusko vrátit,“ uvedl Zelenskyj a vyzval Západ k větší podpoře Ukrajiny.

„Je potřeba to řešit důsledně. Považoval bych za vítězství ozbrojených sil Ukrajiny, lidu i diplomacie, pokud bychom znovu ovládli zemi a dostali se před stav, který nastal 24. února (začátek invaze – pozn. red.). A pokud bychom si stanovili, o čem bychom měli hovořit v další fázi vyjednávání. To bude vítězství,“ doplnil Zelenskyj.

Orbán si bude muset vybrat

Maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi, jehož strana Fidesz zvítězila v nedělních parlamentních volbách, vzkázal, že si bude muset vybrat mezi Moskvou a „zbytkem světa“. Orbán chce navzdory ruské agresi udržovat co nejlepší vztahy s Moskvou a hlasitě se staví proti přijetí důraznějších protiruských sankcí, jako by bylo například embargo na ruský plyn. Zelenskyj a Orbán si v minulých týdnech vyměnili několik osobně laděných výpadů.

Diplomatická jednání vedou ruští a ukrajinští zástupci již několik týdnů. Delegace obou zemí se několikrát setkaly osobně, rozhovory se konají také on-line. Šéf ruské delegace Vladimir Medinskij v neděli odmítl sobotní tvrzení Kyjeva, že by příprava dohody mezi Ruskem a Ukrajinou pokročila natolik, aby o dokumentu mohli jednat přímo prezidenti obou zemí. Náměstek ruského ministra zahraničních věcí Andrej Ruděnko podle agentury Interfax potvrdil, že jednání pokračují prostřednictvím videokonferencí.

Tagy: