Zelenskyj se chce setkat s Putinem. Bezpečnostní expert naznačil, k čemu by schůzka vedla

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho ukrajinský protějšek Volodymyr Zelenskyj

360° (525)

Prezidenti Ukrajiny i Ruska jsou přesvědčeni, že si své zájmy dokážou vojensky vynutit, uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bývalý diplomat Petr Drulák. „Tím, že se chce Volodymyr Zelenskyj setkat se svým protějškem, zákonitě nutí Vladimira Putina k odmítnutí,“ dodal bezpečnostní odborník Jan Ludvík.

„Volodymyr Zelenskyj dlouhodobě volá pro osobním jednání s Vladimirem Putinem. Nepostrádá to dobrý důvod. Možná ukrajinský prezident skutečně věří, že by ho v osobním jednání zvládl přesvědčit,“ podotkl bezpečnostní expert.

„Výsledkem by mohl být ústupek nebo kompromis. Tím, že po jednání volá, ale nutí Vladimira Putina, aby to odmítal,“ nastínil Ludvík. Podle bývalého diplomata Petra Druláka ještě čas k jednání nenastal.

Jednání má svůj postup

„Až ten čas nastane, tak se nejprve začne jednat na nižší úrovni, pak se finální dohoda bude řešit na té nejvyšší – mezi Volodymyrem Zelenským a Vladimirem Putinem,“ konstatoval Drulák ve vysílání CNN Prima NEWS.

Drulák si však myslí, že ani jedna ze stran konfliktu nemá reálně o jednání zájem. „Každý z nich je přesvědčen, že si vojensky dokáže vynutit takovou situaci, která bude pro něho výhodnější, než je ta současná,“ pokračoval v pořadu 360°.

Aktuálně se ruským vojákům daří na Donbasu, kde už podle expertů uzavírají obklíčení. „Ruská armáda je v dobré situaci ve výběžku na severu Doněcka. Velmi pravděpodobně hrozí, že se jí tuto část podaří odříznout,“ uvažoval Ludvík.

Ukrajinci zároveň mají možnost se z území stáhnout. „Strategicky to dává smysl, jinak by se tam mohla opakovat situace z Mariupolu. Hrdinně by se bránili, ale ve výsledku by se museli vzdát,“ argumentoval dále. To by prý Ukrajinu stálo další cenné síly. „Přece jenom je už v opotřebovávající válce.“

Řada zemí Ukrajině dodává potřebnou munici. „USA ukazují, že jsou ochotny dost investovat, stejně jako další státy NATO (Severoatlantická aliance). Tam nevidím změnu, podpora bude pokračovat,“ dodal Drulák.

Tagy:
Vladimir Putin NATO Ukrajina Petr Drulák USA Rusko Mariupol Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace Jan Ludwig