Zeman školí Pavla: Sám jsem Fremra odmítl, nepotřebuji, aby mě vodili za ruku

Prezident Miloš Zeman v únoru 2023 v Lánech přijal svého nástupce Petra Pavla.

Rozhovor s Milošem Zemanem (09. 08.)

Bývalý prezident Miloš Zeman nepřímo zkritizoval svého nástupce na Hradě Petra Pavla v souvislosti s nominací Roberta Fremra na soudce Ústavního soudu. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS vysvětlil, proč Fremra před dvěma lety nechtěl za šéfa Nejvyššího soudu.

„Mohu pouze zopakovat, že když byl pan Fremr navržen na předsedu Nejvyššího soudu, opatřil jsem si informace a na základě nich jsem ho odmítl jmenovat. To jsou fakta,“ uvedl Zeman. Fremr byl před rokem 1989 mimo jiné předsedou soudního senátu v kauze Olšanské hřbitovy, jež byla zjevně manipulována Státní bezpečností. Podle informací, které v posledních dnech vyplouvají na povrch, také opakovaně vynášel rozsudky nad emigranty z Československa. Fremrovu minulost kritizuje významná část nejen opozičních, ale i vládních politiků.

ČTĚTE TAKÉ: Spravedlivá odplata za nenávist k socialismu, velebil tisk rozhodnutí soudce Fremra

Zeman na dotaz, zda souhlasí s postojem prezidenta Pavla, který se rozhodl odložit Fremrovo jmenování, uvedl: „Já bych ho (Fremra) vůbec nejmenoval. Nemám potřebu, aby mě nějací Kyselové vodili za ruku, a opatřím si informace sám.“ Pavel se o svém další postoji radí se svým expertním týmem, v němž zasedá například ústavní právník Jan Kysela.

V roce 2021 prezidentu Zemanovi ministryně spravedlnosti Marie Benešová navrhla Roberta Fremra coby kandidáta na předsedu Nejvyššího soudu. Zeman nesouhlasil. Jeho hlavním argumentem nicméně nebylo Fremrovo působení před listopadem 1989, ale soudcův pozdější postoj k Izraeli. Fremr byl v letech 2018–2021 místopředsedou Mezinárodního trestního soudu v Haagu, který otevřel vyšetřování možných válečných zločinů spáchaných Izraelem na palestinských územích. Zeman je znám jako velký zastánce izraelské politiky.

Doufám, že si vyrazím na člunu, říká Zeman

Bývalý prezident v rozhovoru pro CNN Prima NEWS mluvil také o svých plánech na dovolenou. „Zítra (ve čtvrtek) odjíždím na Vysočinu, a kdyby mně jenom oči pro pláč zbyly, já se na Vysočinu vrátím. Já se tam třeba i poslepu vrátím,“ poznamenala bývalá hlava státu. Podle svých slov doufá, že dojde i na oblíbený nafukovací člun. Pokud jde o zdravotní stav, Zeman poznamenal: „Učím se chodit jako malé dítě a jde to.“

Případ soudce Fremra byl jedním z témat pořadu 360°. Podívejte se na video:

Tagy: