Zeman: Voják hlavou státu? Nejsme Latinská Amerika. Schillerová nemá šanci jako Babiš

Prezident Miloš Zeman v Partii Terezie Tománkové (3. 7. 2022)

PARTIE s prezidentem Milošem Zemanem 25.9.2022

Nepřál bych si, aby hlavou státu byl voják, narážel na generála Petra Pavla v nedělní Partii Terezie Tománkové televize CNN Prima NEWS prezident Miloš Zeman. Upozornil, že „nejsme Latinská Amerika“. Zároveň hlava státu zanalyzovala šance dalších možných kandidátů usednout v prezidentském křesle.

„Petr Pavel nemá vítězství jisté. Nepřál bych si, aby hlavou státu byl voják, nejsme Latinská Amerika,“ prohlásil v Partii Zeman.

Vyjádřil se i k možnému kandidátovi na Hrad za hnutí ANO. Všichni spekulují o tom, zda jím bude šéf hnutí Andrej Babiš. Ten chce říct definitivní rozhodnutí až koncem října. V poslední době se ale několikrát nechal slyšet, že mu „více sedí post premiéra“.

„Nechci opakovat, co jsem řekl. Andreji Babišovi jsem nabídl post premiéra a odmítl. Nyní tak nemá právo říkat, že chce být premiér, když to odmítl,“ zlobil se ve vysílání první muž státu. „Že by byl premiérem za tři roky?“ podivil se Zeman a doplnil, že je to v politice až příliš dlouhá doba na osobní plány.

Mezi další možné kandidáty hnutí patří šéfka poslanců ANO Alena Schillerová, první místopředseda hnutí Karel Havlíček nebo bývalý šéf Sněmovny a poslanec Radek Vondráček. „Schillerová by byla dobrou prezidentkou, ale na druhé straně ještě nemá ve společnosti takové preference, jaké má právě Andrej Babiš,“ porovnával vzájemné šance prezident Zeman.

Středula není dost vidět

Na Hrad chce v lednu kandidovat i odborový předák Josef Středula. Ten ale podle Zemana není dostatečně vidět. „Když organizuje demonstraci, bude to asi způsob sebezviditelnění,“ dodal na adresu dalšího možného uchazeče o prezidentský post.

„Jako občan bych si přál dva silné kandidáty proti sobě. Když je to 10:0, tak je to strašná nuda,“ podotkl a zároveň popsal své zkušenosti z prezidentské volby. „Je třeba zachovat klid, úsměv, nebýt hysterický, být přesvědčivý a umět argumenty,“ poradil kandidátům.

Také se vyjádřil k předvolebním průzkumům, které zatím ukazují, že v prvním kole prezidentské volby by uspěl Babiš, v druhém ale Petr Pavel. „Měl jsem osm protikandidátů, a když si novináři sečetli jejich preferenci, dospěli k názoru, že ve druhém kole musí nutně vyhrát Drahoš (senátor Jiří Drahoš se v roce 2018 dostal do druhého kola prezidentské volby právě proti Zemanovi, kterou nakonec prohrál, pozn. red.). Politika se neřídí součtem hlasů, ale televizními diskuzemi. Do mnoha debat Drahoš nešel a tam, kde byl, příliš neoslnil,“ popsal Zeman předešlé prezidentské klání v nedělní Partii, která se natáčela v zámku v Lánech.

První kolo prezidentské volby se uskuteční v pátek 13. a v sobotu 14. ledna. Případné druhé kolo se uskuteční o dva týdny později. Do boje o Hrad se chce zapojit více než dvacítka osobností. Mezi nimi jsou například i ekonomka Danuše Nerudová nebo senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer.

Tagy: